Srbija tražila novi kredit od Rusije za železnicu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija tražila novi kredit od Rusije za železnicu

  Srbija je tražila novi kredit od Rusije u iznosu od 172,5 miliona evra kako bi finansirala izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji i izgradnju železničke infrastrukture, a sporazum o ruskom kreditu bi trebalo da bude potpisan u prvoj polovini 2019. godine, objavio je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

  Kako je objavljeno na sajtu RSE, ta informacija potvrđena je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

  Ugovor o izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra i izvođenju radova na železničkoj infrastrukturi potpisali su 17. januara 2019, tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, preduzeće Infrastruktura železnice Srbije i RŽD International (Ruske železnice). Vrednost ovog ugovora je 230 miliona evra, a ugovorom je definisano da će od tog iznosa iz kreditne linije biti izdvojeno 172,5 miliona evra.

  “Ministarstvo finansija se obratilo krajem 2018. sa zahtevom Ruskoj Federaciji. Naredni korak za novi ruski kredit podrazumeva usaglašavanje Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o novom ruskom izvoznom kreditu”, piše u odgovoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za RSE.

  Iz Ministarstva takođe navode da je predviđena realizacija tri projekta iz domena projektovanja i izgradnje železničke infrastrukture: radovi na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova – Novi Sad, izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom.

  Na pitanje RSE na koji način je odlučeno da se posao izgradnje Dispečerskog centra poveri ruskoj kompaniji RŽD International i finansira ruskim kreditom, iz Ministarstva navode da je projekat inicijalno bio planiran da se realizuje kroz prethodni međudržavni zajam za železnicu od Rusije.

  “U međuvremenu zahtev za finansiranje je proširen i na deonicu brze pruge na kojoj radove izvode Ruske železnice, zbog čega je projekat Dispečerskog centra odložen i biće realizovan u okviru nastavka ruskog kredita za realizaciju železnice”, piše u odgovoru Ministarstva.

  Ruska kompanija RŽD International, kako je podsetio RSE, angažovana je na izgradnji železničke infrastrukture u Srbiji na osnovu Ugovora o izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova iz 2013. godine i pratećih aneksa. Vrednost tog ugovora je oko 941 milion dolara (oko 833 miliona evra).

  RŽD International trenutno radi na izgradnji deonice železničke pruge od Stare Pazove do Novog Sada u okviru projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

  Modernizacija pruge koju izvodi RŽD International do sada je većim delom finansirana iz ruskog kredita, na osnovu medjudržavnog sporazuma iz 2013. godine. Iznos tog kredita je 800 miliona dolara (oko 709 miliona evra), a rok za njegovo korišćenje produžen je do kraja 2021. godine.

  Prema Ugovoru o izvodjenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i isporuci dizel-motornih vozova iz 2013. RŽD International nema obavezu da dobije saglasnost od investitora – Infrastruktura železnice Srbije na izbor podizvođača, odnosno Ruske železnice same biraju svoje podizvođače, naveo je RSE.

  Izvor: Beta/RSE

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE