Srbija u IT sektor ulaže 12 puta manje od EU - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija u IT sektor ulaže 12 puta manje od EU

  Srpski programeri ušli su u svetski vrh kada je reč o kreiranju aplikacija za mobilne telefone, uprkos tome što ukupna ulaganja u informacione tehnologije po stanovniku u Srbiji iznose svega 62 evra, prenela je Politka.

  U Evropi taj prosek dostiže i 800 evra, dok su u susednoj Hrvatskoj investicije u IT po stanovniku veće od 200 evra. Od 2004. godine, kada su nove članice primane u Evropsku uniju, a među njima je bila i Slovenija, ta ulaganja su dostizala 150 evra.

  Na ovu činjenicu upozorava Milan Šolaja, direktor „Vojvođanskog IKT klastera”, i dodaje da bi jedan od strateških ciljeva ove vlade, koja je informacione tehnologije stavila visoko na svojoj agendi, trebalo da bude podizanje ukupnih ulaganja na 150 evra po stanovniku.

  – Za mene nije iznenađenje to što su srpski programeri u Izveštaju indeks globalnih inovacija ušli među prvih 15 kada je reč o kreiranju aplikacija za mobilne telefone. Domaće IT tržište je plitko, i kompanije koje posluju u ovoj oblasti usmerene su na globalno tržište. Tu je uglavnom reč o kompanijama, jer pojedinci i frilenseri nemaju taj potencijal. Očekujemo da ove godine izvoz IT usluga bude veći od milijardu evra, što je značajno. Pogotovo zbog toga što je reč o sektoru koji je samonikao i razvio se bez podrške države. Ali, važno je da se rastom i razvojem izvoza paralelno razvijaju i potencijali domaćeg tržišta – kaže Šolaja.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE