Srbiji 450 miliona dolara od rudne rente i poreza?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiji 450 miliona dolara od rudne rente i poreza?

  Kanadska kompanija Nevsun, koja ispituje nalazište bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, saopštila je danas da se procenjuje da će Srbija i Bor imati 450 miliona dolara direktnu korist od rudne rente i poreza.

  U toj kompanija, koja u Srbiji posluje preko firme Rakita eksplorejšn (Rakita Exploration) agenciji Beta su rekli da je “projekat Čukaru Peki u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u bruto domaćem proizvodu (BDP) na pet odsto”.

  Kineska kompanija Ziđin majning koja je nedavno kupila Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor objavila je da pregovara o preuzimanju Nevsuna za 1,41 milijardu dolara, a stručnjaci smatraju da je to strateški potez Kineza i da bi moglo da ubrza otvaranje rudnika bakra i zlata na lokaciji Čukaru Peki.

  Na pitanje koliko će Nevsun uložiti u istraživanje nalazišta Čukaru Peki i da li će te planove promeniti ponuda Ziđina naveli su da kompanija Rakita nastavlja sa radovima na izgradnji istražnog niskopa (podzemnih jama).

  “Ukoliko se promeni vlasnička struktura novi vlasnik će doneti odluku o eventualnoj izmeni postojećih planova”, navode u Nevsunu.

  Rakita, kako ističu, “nastavlja realizaciju aktivnosti prema planu i u skladu sa dogovorenom dinamikom rada”.

  “Procenjuje se da su rezerve u Gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki oko 46,15 miliona tona rude, sa sadržajem bakra od 2,71 odsto i zlata od 1,70 odsto”, navode u Nevsunu.

  Ističe se da planirana kapitalna investicija Nevsuna za razvoj projekta Čukaru Peki i početak eksploatacije 2022. godine iznosi približno 590 miliona dolara, a da će životni vek rudnika biti oko 17 godina.

  Procenjeni profit koji se očekuje da će biti ostvaren razvojem Gornje zone projekta Čukaru Peki iznosi, kako je navedeno, 1,3 milijarde dolara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE