Srbiju godišnje napusti bar 800 lekara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiju godišnje napusti bar 800 lekara

  Pretpostavlja se da je oko 10.000 lekara otišlo iz Srbije u proteklih 20 godina, a od Lekarske komore Srbije oko 800 lekara godišnje zatraži sertifikat dobre prakse, koji je neophodan za zaposlenje u određenim zemljama, navodi Politika.

  List navodi da neke zemlje uopšte ne zahtevaju ovakve sertifikate, kao i da se pretpostavlja da oko 400 lekara koristi sertifikate kako bi radili vikendom u državama okruženja, dok oko 200 njih odlazi u inostranstvo na usavršavanje i doškolovavanje.

  “Nemačka lekarska komora nam je u februaru potvrdila da tamo radi oko 460 naših lekara. Ranije je bilo teško nostrifikovati diplomu u toj zemlji, a sada je lako jer imaju deficit lekara, pa su spustili kriterijume”, navodi Politika.

  Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić je ocenio da je veći problem od emigracije medicinskog osoblja taj što “medicinari uglavnom hoće da rade u velikim gradovima” i što ne žele da se posle studija vraćaju u zdravstvene ustanove u manjim mestima.

  Prema njegovim rečima, zbog boljih plata i uslova rada lekari se iseljavaju u mnogo bogatije zemlje, dok Srbija ima pozitivnu migraciju medicinara iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

  Predsednik Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije Georgios Konstantinidis je kazao da su plate lekara u razvijenim zemljama od tri do sedam puta više nego u Srbiji, a da profesori specijalisti mogu zarade između 4.000 i 5.000 evra mesečno.

  “Teško je sprečiti odlazak zdravstvenih radnika u druge zemlje. Jedni način je povećanje zarada. Pozdravljam odluku da se uvećaju njihove plate u Srbiji, ali to nije dovoljnoe”, naveo je Konstantinidis.

  Predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić je navela da se više od 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji suočava sa manjkom radne snage, a zog čega očekuje da će u sledećih deset godina država omogućiti prekvalifikacije za medicinsko osoblje.

  Ona je dodala da Srbija nije jedina zemlja koja se suočava sa ovim problemom, kao i da se dešava da Nemci medicinske radnike “vrbuju” još u srednjoj školi, što im je jeftinije nego da školuju sopstveni kadar.

  Izvor: Beta, Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Presto

   Ovde je problem što istovremeno svakodnevno raste broj lekara na birou. Čak i lekari na defiicitarnim volonterskim specijalizacijama koji uskoro završavaju, nemaju nikakvu šansu za zaposlenje bez partijskog angažovanja.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE