Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Sređuje” se dokumentacija o spornim doktoratima

Nacionalni savet za visoko obrazovanje još nije prosledio Ministarstvu prosvete 103 doktorata za koje je Komisija za akrediraciju utvrdila da su izdate na visokoškolskim ustanova koje nisu imale dozvolu za izvođenje magistarskih, odnosno doktorskih studija, jer dokumentacija nije sređena, rekao je član Nacionalnog saveta Miodrag Popović.

“Dokumentacija nije sređena i to je jedini razlog zbog koga nije do sad upućena Ministarstvu”, rekao je Popović za dnevni list “Danas”.

Upitan kakva je sudbina visokoškolskih ustanova na kojima rade nastavnici sa osporenim doktorskim diplomama, Popović je rekao da ako im Ministarstvo proglasi validnim (diplome), nova Komisija za akreditaciju nema neće imati osnova da ne izda akreditaciju.

On je kazao da prema njegovom mišljenju Ministarstvo treba da pošalje inspekciju u 20-ak visokoškolskih ustanova za koje je utvrđeno da nisu imale rešenje o ispunjenosti uslova za izvođenje magistarskih ili doktorskih studija.

“Ako se utvrdi da smo radili kako treba, Ministarstvo te doktorate treba da poništi. I ne samo tih 103, već i sve druge koji su stečeni na isti način”, rekao je Popović.

Nacionalni savet u junu je najavio da će Ministarstvu proslediti 103 sporne doktorske diplome na ponovno razmatranje i da će tražiti da se izjasne o njima, jer je Komisija napisala izveštaj u kojem se navodi da je devet privatnih univerziteta sa ukupno 22 fakulteta izdavalo doktorate, iako nisu imali dozvolu za izvodjenje magistarskih studija, a samim tim ni za odbranu doktorata.

Njihov identitet Komisija je utvrdila tako što su se ovi ljudi, u procesu reakreditacije, pojavili kao predavači na istim ili drugim fakultetima i na visokim školama.

Izvor: Beta/Danas

Foto: printscreen N1

What's your reaction?

Komentari

 • doktor nauka

  Kakve veze imaju magistrature, koje od Bolonje više ne postoje, sa doktoratima? Ako je doktorat pisan po starom, znači sa punom magistraturom, onea je za magistraturu odgovoran fakultet na kome je diploma dobijena. Kakva je ovo sada budalaština? Mnogi fakulteti su osnovani posle stupanja na snagu Bolonje, znači da nisu mogli da imaju magistraturu, koja je tada već bila ukinuta. Kome se sveti ovaj ministar, i njegovi drugari?

  • žika

   Slažem se sa Vama, ali nije problem u Ministru, on je sasvim korektan u ovom slučaju. Problem je u bivšim prevarantima u vidu članova KAPK-a i ovog Popovića, koji je uspeo da se ponovo uvuče u Nacionalni savet. Prethodna Komisija je manipilisala, pogodite zbog čega sa privatnim fakultetima i preuzimala ovlašćenja koja ne može da ima. Stavljala se iznad Vlade, Zakona.. i zato treba da odgovara. Na ovome ne sme da se završi, mislim samo na njihovim smenama. Međunarodna Komisija za akreditaciju nam nije produližila članstvo, a jedan od glavnih razloga je jer je Komisija članovima iste davala veliki broj programa da recenziraju, a kasnije da odlučuju o tome šta su recenzirali. Evidentan sukob interesa. Klasična mafija koja je za to uzela veliki novac.

 • Dr Miggyy

  ŠTA ĆE IM DOKTORAT I DIPLOMA, KADA SU BISTRI OD ROĐENJA!? Ovde se pominje da su sporni doktorati stečeni na visokoškolskim ustanovama koje nisu imale rešenje (akreditaciju) o ispunjenosti uslova za izvođenje magistarskih ili doktorskih studija. Ustanove u kojima rade nastavnici sa osporenim doktoratima njihova akreditacija zavisi od Komisije za akreditaciju. Ovde niko ne pominje osporenih doktorata Šapića, Stefanovića, Malog, Tabaković, Tončeva, koji su stekli doktorske diplome na akreditovanim fakultetima, a doktorati su u velikoj sumnji da su plagijati autora (samo)nazvanih doktora nauka. Ovi “doktori” nauka su vrhu upravljačkog mehanizma države i imaju, na žalost, veliku zaštiti i podršku vođe, a predhodnik je imao takođe sumnjiu diplomu mastera. S obzirom koji sve vode ključne sektore, funkcionerima nije potrebna nikakva diploma, što da gube vreme, kada im je diploma došla rođenjem svog.

 • mihajlo

  U tom slučaju treba poništiti i doktorat Miodraga Popovića, jer i njegov fakultet nema saglasnost za izvođenje magistarskih studija. Našao se čovek od 80 godina da odlučuje i da priča o nečemu. On i predsednik hvala Bogu bivše KAPK odavno nisu smeli da se nađu na bilo kakvim funkcijama u visokom obrazovanju, što se mene tiče nikada.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE