Srpkinja, vlasnica nekretnine u Grčkoj zatečena: Obespravljeni smo, godinu dana nisam posetila stan

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpkinja, vlasnica nekretnine u Grčkoj zatečena: Obespravljeni smo, godinu dana nisam posetila stan

  Zbog pandemije koronavirusa Grčka ne dozvoljava ulazak srpskim turistima, niti generalno državljanima Srbije. Ali, šta je sa nama koji smo srpski državljani, a imamo nekretnine u Grčkoj? O nama očigledno nisu razmišljali, niti imaju razumevanja za naše probleme: plaćanje struje, komunalija, probleme sa krađom i obijanjem stanova i ostalo, navela je za Direktno.rs Maja Dušanić.

  Ona je Srpkinja koja ima nekretninu u Solunu, ali zbog zabrane ulaska u Grčku, godinu dana nije posetila svoj stan. Ovakav problem ima još hiljade Srba.

  Maja Dušanić je objasnila da već godinama unazad Grci omogućuju državljanima drugih zemalja koje nisu u Evropskoj uniji, da kupe nekretnine po svim propisima koji važe za državljane Grčke. Do sada je to funkcionisalo besprekorno i nikakve smetnje nisu imali, ali ozbiljni problemi nastali su sa pojavom korone, kada je Grčka zatvorila granice za Srbe, pa samim tim i za one koji imaju kuće ili stanove u toj zemlji.

  Grčka je na svakih 15 dana produžavala zabranu ulaska u tu zemlju, a prema najnovijoj odluci, granice će biti zatvorene barem do 30. septembra.

  „Mnogi moraju da plaćaju račune za stan i struju kao da su tamo. Nisu uradili reprogramiranje naših dugovanja, niti ih to zanima. Neki mogu da plate elektronski ili preko Vestern Juniona, ali znate li koliku proviziju uzimaju? Ja ću uredno da platim porez čak i po znatno većoj ceni, a šta ćemo sa tim što mi nije omogućeno da koristim nekretninu. U obavezi ste sve da platite što dugujete i sve na vreme, kako ne biste trpeli posledice, odnosno penale. Niko nije izašao da kaže kako i na koji način da im platimo. Smatram da smo obespravljeni i da to nije u redu“, kaže ogorčena Srpkinja.

  Kako kaže, samo na severu, u mestu Perea koje broji oko 10.000 stanovnika, oko 3.000 nekretnina je u vlasništvu državljana Srbije.

  „Nigde do sada nije bilo reči o nama, vlasnicima nekretnina. Omogućeno je diplomatama, putnicima u tranzitu, studentima, državljanima EU, sezonskim radnicima koji rade isključivo na plantažama, ali nas niko nije pomenuo“, kaže Maja Dušanić.

  Ona je, kao i većina drugih srpskih državljana, pokušala da reši problem preko institucija. Iz Ambasade Grčke u Srbiji nisu dobili nikakav odgovor, dok im je ambasador Srbije u Grčkoj rekao da pokušaju da naprave udruženje, kako bi imali status pravnog lica, a institucije su u tom slučaju dužne da odgovore.

  Formirali su udruženje “Naš drugi dom” i podneli zahtev APR-u za osnivanje. Za sada, međutim, rešenje njihovog problema nije ni na vidiku.

  Izvor: Direktno.rs

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE