Srpska Asocijacija Menadžera: Na šta obratiti pažnju pri potpisivanju Menadžerskog ugovora?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska Asocijacija Menadžera: Na šta obratiti pažnju pri potpisivanju Menadžerskog ugovora?

  Srpska asocijacija menadžera pripremila je ekskluzivno za svoje članove draft dokument „Menadžerski ugovor“ sa ciljem profesionalizacije menadžerske struke i osnaživanja menadžera. Na ovoj poučnoj prezentaciji govorilo se o tome kako formirati Menadžerski ugovor sa obostranim benefitom i za menadžera i za poslodavca.

  Govor su održali autori ugovora, eksperti iz poreske, pravne i iz oblasti osiguranja u Crowne Plazi:
  • Nebojša Mandić, DHL Global Forwarding, Country Head
  • Ana Lazarević, AOD Lazarević & Pršić advokati, partner
  • Marija Tasić, Tasić & Partners, Managing Partner
  • Dejan Papuga, Društvo za posredovanje u osiguranju VIB, Direktor/Suvlasnik
  • Bojan Radojičić, WTS Serbia, Managing Partner

  Menadžerski ugovor obuhvata konkretne odgovore na pitanja koja se tiču radnog mesta, poslovnih i pravnih ovlašćenja, merenja rezultata rada, rešavanja spornih situacija, utvrđivanja lične odgovornosti, naknada, nagrada ili penala u skladu sa poslovnih rezultatima.

   

  Specijalno za vas BIZLife prenosi krucijalne stavke na koje treba da obratite pažnju, a savete daje Senior Partner u Advokatskoj kancelariji „Lazarević i Pršić“, Ana Lazarević.

  1. Koji biste uopšteni savet dali menadžerima?

  Kada postajete menadžeri, kada dolazite u kompaniju, povedite računa o tome kakve pakete za sebe ugovarate, jer najbolju ćete strategiju napraviti na samom početku dok sa poslodavcem još nisu oformili nikakav odnos. Tada je ključno da ugovore za sebe maksimalne pakete. Pri čemu moraju voditi računa o preciznim iznosima ne samo osnovne zarade, već i bonuse koji su sastavni deo paketa svih menadžera. Zatim, da vrlo precizno ugovore ciljeve od kojih zavisi njihova dalja karijera i isplata bonusa. I, naravno, ono što je jako važno, s obzirom na to da je menadžerska funkcija vrlo delikatna, i reputaciono i finansijski, treba povesti računa o uslovima otkaza i o paketu koji u tom slučaju mogu da ostvare.

  2. Mnoge kategorije nisu zakonom regulisane. Koliko je to štetno i po koga je više štetno, po poslodavca ili po menadžera?

  Štetnije je po poslodavca. Radno pravo se izdvojilo od drugih grana prava po tome što pruža povećani obim zaštite zaposlenima i što je poslodavac „do koske“ kriv dok se ne dokaže suprotno. U toj situaciji, kada menadžment uživa isti nivo zaštite kao i običan fizički radnik, poslodavac je u jako velikoj opasnosti jer svaki nezakonit otkaz sutra će ga puno koštati. Znači naknade štete se sastoje u izgubljenim zaradama, koje su jako visoke i akumuliraju se za ceo period nezaposlenosti menadžera. Tako da je za poslodavca to jako veliki rizik, a kod nas jejoš uvek dosta teško otkazati ugovor o radu na inicijativu poslodavca i sudovi to ozbiljno preispituju. Dakle, veća ej šteta za poslodavca nego za menadžera.

  3. Koje su top 3 glavne stvari u ugovoru za menadžere početnike/juniore?

  To bi bilo sledeće:
  1. učiniti zaradu jasnom i nepromenljivom
  2. učiniti binus opipljivim
  3. ugovoriti za sebe otpremninu za slučaj otkaza

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  Piše: M. Puljecović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE