Srpska cementara NA SUDU zbog - ZAGAĐIVANJA vazduha

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska cementara NA SUDU zbog – ZAGAĐIVANJA vazduha

  Cementara Lafarž u Beočinu naći će se na sudu jer je više puta u prethodne dve godine zagađivala vazduh.

  Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine podneće prijavu protiv kompanije, a naložene su im i posebne mere, kako bi otklonili nepravilnosti u radu.

  Beočin, malo mesto u Vojvodini, našao se na mapi najzagađenijih svetskih gradova. Vazduh je često nezdrav, a nedavno je to potvrdio i inspektor. U septembru 2019. godine rotaciona peć ispuštala je u vazduh hlorovodonik, a srednja polučasovna vrednost prelazila 200 odsto 62 puta.

  Mesec kasnije, u vazduh su ispuštane praškaste materije. 847 puta srednja polučasovna vrednost bila je dvostruko veća od granične. Slično je bilo i u novembru. Zbog takve statistike fabrici su naložene posebne mere.

  “Zabranjuje im se prijem otpada koji nije adekvatno proveren, odnosno koji nema kontrolu i izveštaj o tim svojim analizama otpada, a sa druge strane neophodno je da primene tehničko tehnološke mere, a to zapravo znači investiranje u otklanjanje dosadašnjih nepravilnosti u radu”, navodi podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Brankica Tabak.

  Kompanija sama meri zagađenja na pet dimnjaka. Ne demantuju podatke, ali tvrde da ne krše integrisanu dozvolu. Žalili su se na rešenje inspektora jer, kažu, ne zagađuju tokom cele godine, već se odstupanja dešavaju povremeno.

  “Prosto je nemoguće izbeći u bilo kojoj industiji, živoj kao našoj, koja zavisi od puno inputa da ste potpuno u svakoj sekundi potpuno ispod gornjih graničnih vrednosti. Opet da kažem, na nivou godine mi smo ispod 50 posto gornjih graničnih vrednosti”, tvrdi direktor Lafarža Srbija Dimitrije Knjeginjić.

  Brankica Tabak odgovara da su polučasovna merenja, koja se obavljaju svakog dana, pokazala “neke druge činjenice koje je bitno otkloniti”.

  Iako u laboratoriji u cementari proveravaju alternativna goriva koja spaljuju, inspektori su utvrdili da nisu adekvatno kontrolisana. Tokom 2018. godine, kompanija je kao gorivo koristila više od 50.000 tona petrol koksa, preko 10.000 tona otpadnih guma, otpadno ulje, komunalno industrijski otpad.

  “Mi stojima iza toga da je to tačno i u skladu sa IPPC dozvolom i daleko ispod limita koje imamo sa IPPC dozvolom”, ističe Dimitrije Knjeginjić.

  Udruženje građana “Spasimo Beočin” od nadležnih traži da suspenduju integrisane dozvole i cementari potpuno zabrane korišćenje alernativnih goriva i da u proizvodnji koristi prirodan gas.

  Fabrika nastavlja da radi, a za utvrđena prekoračenja očekuje ih novčana kazna, ukoliko i sud potvrdi izveštaje inspektora.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE