Srpska piletina posle 30 godina na tržištu EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska piletina posle 30 godina na tržištu EU

  Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović u Briselu se dogovorio o početku odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u Evropsku uniju.

  “Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu, imaćemo još jednu kontrolu u februaru, ali mi smo svoj posao završili”, poručio je Nedimović iz Brisela za Tanjug.

  Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za srpsku robu.

  Pilećeg, svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije poslednji put je na evropskom tržištu bilo još u doba SFRJ. U međuvremenu, izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

  “Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravmo dodatnu vrednost”, rekao je Nedimović.

  U poruci poljoprivrednicima u Srbiji, Nedmović naglašava da je najvažnije da povedu računa o procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

  “Ako to uradimo, sada imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene, bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi – da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš”, kaže Nedimović.

  Ministar poljoprivrede je tokom razgovora u Generalnom direktoratu Evropske komisije za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelni u narednih sedam godina.

  Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma u zemljma u procesu pristupanja.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE