Srpska privreda utrostručila dobit

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska privreda utrostručila dobit

  Iako je privreda za godinu dana utrostručila dobit, a srpske firme u 2016. zaradile čak 229,3 milijarde dinara, plate zaposlenih rasle su minimalno.

  U odnosu na 2014. godinu poslovanje je višestruko bolje – od minusa od 132,6 milijardi dinara, firme su stigle do profita od 229,3 milijarde. U 2016. godini sa dobitkom je poslovalo 57.160 preduzeća. U minusu je završilo 27.194 firmi.

  Oni koji su imali profit, on je bio 17,5 odsto veći nego u 2015. godini, dok su gubitaši smanjili gubitak za 21,2 odsto. Rezultat nije iskazalo 13.189 preduzeća.

  U prošlogodišnje uspehe valja ubrojati i rast zaposlenih. Prema finansijskim izveštajima preduzeća su uposlila 45.157 više radnika, od kojih je 20.000 mesto našlo upravo u malim i srednjim preduzećima.

  Od ovog uspeha, međutim, zaposleni nisu imali mnogo koristi, pošto je prosečna zarada porasla za svega 1.500 dinara.

  Poslodavci, međutim, objašnjavaju da dokle god je evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje popunjena, nerealno je očekivati da će oni postati izdašniji.

  Kada će profit uticati na veće plate, zavisi pre svega od tržišta rada. Da na njemu nema viškova kadra, onda bi poslodavci morali da povećaju plate i bore se tako za kadar. Određena zanimanja, koja su tražena, i sada imaju zarade bolje od proseka, kaže predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

  Skoro identično objašnjenje nude i ekonomisti. Dokle god radnici strepe da će im poslodavci bez muke naći zamenu, prilično efikasno rade i bez povišice.

  Privatna preduzeća sama, a državna prema politici Vlade, donose odluke kako će rasporediti dobit. Na njima je da odluče hoće li isplaćivati dividende ili povećavati zarade. Ali tu je bitan i drugi faktor, a to je opšta atmosfera – stanje na tržištu rada. Očigledno je klima takva da ne moraju da plate više.

  Sindikati upozoravaju da, iako je u iznosu prosečna zarada nešto malo veća, troškovi života su je pretekli. Plata realno nije porasla, već je, u stvari, pala zbog porasta vrednosti potrošačke korpe, ističe predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE