Srpski AppStore za čipove: Osnivač Anari AI o prvoj on-lajn FABRICI ČIPOVA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski AppStore za čipove: Osnivač Anari AI o prvoj on-lajn FABRICI ČIPOVA

  Budućnost se zasniva na veštačkoj inteligenciji, a naša vizija se sastoji u tome da je stavimo u službu rešavanja kompleksnih problema koji utiču na čitavo društvo, priča za BIZLife Jovan Stojanović, osnivač startapa Anari AI.

  • „Prva onlajn čip fabrika na klaudu” – zvuči dosta apstraktno za sve koji nisu u materiji. Možete li da nam laičkim rečnikom objasnite čime se, zapravo, bavi vaš startap?

  Anari platforma, najjednostavnije rečeno, predstavlja prostor u klaudu za kreiranje i korišćenje čipova koji su dostupni u svega nekoliko klikova. Princip je isti kao kod korišćenja AppStorea, gde u nekoliko klikova preuzimate razne aplikacije, dok na Anari platformi koristite postojeće ili razvijate sopstvene čipove u klaudu. Platforma je bazirana na Anari frameworku – programskom jeziku za opis hardvera koji je razvijen od strane našeg tima.

  Osnovna vrednost ove platforme je što primenu čipova premešta u virtuelni prostor, čime štedi ogroman novac i vreme svima kojima su čipovi neophodni (što podrazumeva gotovo svu modernu tehnologiju i „pametne” uređaje). Takođe, Anari platforma je prostor za izradu potpuno personalizovanih čipova koji odgovaraju stvarnim potrebama biznisa, gde se rešenja prilagođavaju korisnicima, a ne obrnuto, kao što druga postojeća rešenja podrazumevaju. Prvi čip na ovoj platformi biće Thor X, cloud čip fokusiran ka procesiranju 3D point cloud i grafovskih struktura podataka.

  • Gde sve može naći primenu vaša platforma za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova?

  Anari AI platforma ima primenu, pre svega, u industriji igara, genomici, medicini, kao i u automobilskoj industriji.

  Tu se susrećemo sa korisnicima koji će biti u mogućnosti da razvijaju sopstvena, personalizovana rešenja u pogledu dizajna čipova, kao i sa korisnicima koji će da koriste postojeća rešenja, a sve to uz manje utrošenog vremena i novca. Cilj nam je da na ovaj način demokratizujemo pristup veštačkoj inteligenciji i razvoj hardvera, gde će veliki i mali timovi, startapi i kompanije imati jednake mogućnosti za razvoj sopstvenih algoritama u navedenim industrijama.

  • Vi ste, takoreći, ostvarili san svakoga ko želi da pokrene startap – da u njega investira neki investicioni fond, a u vašem slučaju, to je i prvi put da je nemački fond „Earlybird VC” investirao u Srbiji. Imate li neku „prečicu” ili savet za domaće startapove?

  Prečica ne postoji, mora se proći ceo put do uspeha. Naš put je krenuo pre pet godina, kada sam pokrenuo zajednicu Wonderland AI. Budućnost se zasniva na veštačkoj inteligenciji, a naša vizija se sastoji u tome da je stavimo u službu rešavanja kompleksnih problema koji utiču na čitavo društvo. Počevši od toga, razvili smo ideju o demokratizaciji hardver industrije uz pomoć veštačke inteligencije, gde smo iskombinovali ekspertizu, entuzijazam i strast prema rešavanju važnih pitanja za budućnost. Verujem da za dobre ideje koje zaista rešavaju određeni problem uvek ima mesta i novca, samo je važno ostati istrajan, uporan i okružen ljudima koji u vašu ideju veruju barem koliko i vi.

  • Kako biste ocenili AI ekosistem u Srbiji i regionu?

  Mislim da naš region ide u dobrom smeru kada je razumevanje i primena veštačke inteligencije u pitanju. Zajednica Wonderland AI i jeste osnovana sa ciljem promocije i razvoja veštačke inteligencije i približavanja ove tehnologije i poslovnom svetu i običnom čoveku. U okviru ovog ekosistema osnovane su organizacije Serbian AI Society, koja okuplja oko 180 naučnika, istraživača i eksperata iz ove oblasti, zatim Angelico, neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjem mozga i upotrebom veštačke inteligencije radi pomoći deci sa posebnim potrebama, i Wonderland AI Summit, jedan od najinovativnijih svetskih AI događaja, koji okuplja najistaknutije predstavnike globalne AI zajednice, uključujući kompanije kao što su Google, Huawei, Samsung, NVIDIA, Airbus i mnoge druge. Dijalog koji vodimo i akcije koje pokrećemo u okviru ovih zajednica dobar su pokretač čitavog regiona kada je primena veštačke inteligencije u pitanju, a posebno me raduje što je Wonderland AI i svetski prepoznat.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE