Srpski naučnici traže biogorivo iz algi, a finansira ih NATO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski naučnici traže biogorivo iz algi, a finansira ih NATO

  Tim srpskih naučnika predvodi istraživački projekat razvoja biogoriva iz algi, čija bi prozvodnja u budućnosti mogla da postane komercijalna, piše na sajtu NATO.

  Kako navode, projekat osmorice srpskih naučnika podržan je od strane NATO programa Nauka za mir i bezbednost (Science for Peace and Security – SPS), a sprovodi se na beogradskom Institutu za multidisciplinarna istraživnja, u kooperaciji sa britanskim Mančesterskim univerzitetom i Univerzitetom Bejlor iz SAD.

  “Očekujem da će naši rezulatati podstaći razvoj zelenih tehnologija u energetskom sektoru”, rekao je za portal NATO, vođa projakta Ivan Spasojević.

  On kaže da očekuje da će uspešan završetak ovog projekta omogućiti snižavanje cene goriva za jednu petinu u narednih pet godina.

  Kako se navodi na sajtu, istraživanje bi trebalo da traje tri godine.

  “Projekat nam obezbeđuje tačno šta nam je potrebno, opremu, materijale i školarine za većinu nadarenih mladih istraživača, a koji zahvaljujući tome, ostaju u svojoj zemlji”, kaže Spasojević.

  Portal NATO podseća da je od 2007. godine, Srbija učestvovala u nekoliko NATO SPS. Brigadni general Cezare Marineli, šef Kancelarije NATO u Beogradu, pozvao JE srpske akademce da apliciraju za projekte istraživanja u oblastima sajber bezbednosti i energetske sigurnosti.

  Izvor: Novosti, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE