Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Srpski scenario odbrane od COVID-19 sačuvao najmanje 1.000 života”

Srpski scenario odbrane od COVID-19 sačuvao je najmanje hiljadu života, a tačnu procenu biće moguće dati tek na kraju svetske pandemije, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa u Srbiji, osvrnuo se i na dileme građana o tome da li je trebalo ili nije trebalo uvoditi vanredno stanje.

„Svi razgovori o tome da li je trebalo ili ne vanredno stanje potiču od ljudi koji pojma nemaju u kakvoj situaciji je započela pandemija, a posebno žive u zabludama da je moglo da se sprovode razne vrste neophodnih nabavki samo sa proglašenjem epidemije”, objasnio je Kon u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Uporedio je i epidemiju koronavirusa sa epidemijom svinjskog gripa iz 2009/10 kada se sve radilo po propisima, što je na kraju završilo aferom vakcine kada je direktorka Fonda završila u zatvoru na 9 meseci, „potpuno nevina”, napisao je.

Prema njegovim rečima i iskustvu, kako je naveo, bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki mogli bismo da „se slikamo”, a ovo bi trebalo da se ubuduće reguliše zakonom, smatra.

Kon je najavio i da će uskoro pisati o propustima sa kojima je upoznat više od bilo koga.

“Ako nešto predstavlja najveće moje iskustvo neposredno iz ove situacije, to je da se u uslovima pandemije mora proglašavati vanredno stanje, a ne samo proglašavati epidemija sa vanrednim merama. To bi trebalo za ubuduće Zakonom regulisati za bilo koju buduću pandemijsku situaciju. Tako je u Srbiji lakše i efikasnije. Bez proglašenja vanrednog stanja u ovoj pandemiji bila bi najverovatnije masovna smrtnost”, piše Kon.

Dodaje da ideja da je moguće podići stepen pozornosti stanovništva u Srbiji samo preporukama i pričom “fatamorgana” odnosno najteža moguća zabluda. Pozornost koja je dobijena proglašenjem vanrednog stanja, mogla se u slučaju da tako nije učinjeno dobiti samo masovnim umiranjem, kao što se dogodilo u Nišu nakon ulaska virusa u Gerontološki centar.

„Imam lično neuporedivo više zamerki od bilo koga i znam o propustima više od bilo koga ko se pravi pametan posle bitke, ali i u toku same bitke. O tome ću tek pisati iako me to ozbiljno košta zdravlja, pa i dužine života za koji mislim da je najmanje bitan kada su ovako značajne teme u pitanju”, naveo je Kon.

Izvor: BIZLife/FB/Predrag Kon

Foto: Beta/Slobodan Miljević

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE