Srpski Startit prvi partner Gugla u Evropi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski Startit prvi partner Gugla u Evropi

  Tehnološki gigant Gugl je prvo partnerstvo u Evropi ponudio domaćem startap akceleratoru Startit.

  Tako je Startit, organizacija osnovana 2010, čiji je glavni cilj pružanje svih vrsta podrške domaćoj startap zajednici, a prvenstveno transfer znanja, dobila jedinstvenu šansu da u tom poduhvatu bude partner sa jednom od najvrednijih globalnih kompanija i to baš u domenu saradnje i razvoja startapa.

  Prvi korak ove saradnje bio je nedavno održan intenzivni petodnevni program za startape, u kome su razmenjivali znanje sa 25 Guglovih i 35 naših eksperata. Gugl Lančped start je organizovan od 9. do 13. aprila u Startitovom centru u Novom Sadu, jednom od osam prostora koje ova organizacija ima širom Srbije.

  Lančped start namenjen je startapima u ranoj fazi, koji žele da napreduju. Odabrano je deset mladih timova, a najvažniji uslov za učestvovanje bio je da imaju proizvod, makar i njegovu ranu verziju, pričaju Zoja Kukić i Vukašin Stojkov, osnivači Startita.

  Na Lančpedu osnivači startapa su mogli da uče o strategiji proizvoda i razvoju biznisa, korisničkom iskustvu, tehnologijama, ali i marketingu i veštinama prezentacije proizvoda, što je jedan od značajnijih, a zanemarenih aspekata u ranim fazama razvoja startapa.

  Do primarnog povezivanja sa Guglom došlo je preko srpske zajednice u kolevci IT industrije – San Francisku, koja želi da pomogne našim ljudima, kompanijama i organizacijama, pa je Startit dobio priliku da uđe u razgovore sa Guglovim stručnjacima.

  Gugl je počeo da radi sa izabranim biznis akceleratorima i organizuju kurseve za startape širom sveta. Srbija na čelu sa Startit-om prvi je njihov partner u Evropi i jedan od deset partnera u svetu, kaže Stojkov.

  Takav vid partnerstva omogućiće našim početnicima u IT biznisu direktan kontakt sa Guglom.

  Njihovi stručnjaci će stvarno dolaziti ovde i sva baza njihovih znanja biće dostupna domaćim startapima, što sa jedne strane znači unapređenje naše zajednice, a sa druge pokazuje koliko je naša startap scena suštinski istupila u odnosu na druge, objašnjava.

  Ne postoji pouzdan podatak o veličini startap zajedice, ali recimo da je čini oko pet hiljada, koji osnivaju, rade u startapima u Srbiji. Programera je u našoj zemlji oko 15.000, dok ukupno oko 20.000-30.000 zaposlenih radi u IT firmama, kaže Zoja Kukić.

  Ona dodaje da je, po procenama, samo u toku 2017. godine nastalo 200 startapova, piše BLIC.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE