Srpski survivor: Elastični minimalac

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski survivor: Elastični minimalac

  Piše: Nataša Mijušković

  Šta sve možeš u Srbiji s prosečnom platom? Možeš da te jednog dana u (podobnim) medijima prikažu kao beskućnika, a posle nekoliko dana da voziš „audi”, možeš da – zvanično – živiš od činovničke plate a da deci plaćaš skupe školarine, letuješ u hotelima sa sedam zvezdica i skoro svakog dana obeduješ u skupim restoranima, a možeš i da budeš penzioner i primaš 22 000 dinara mesečno i da,opet, imaš tri obroka dnevno!

  Kada plati račune, što je ukupno 12 000 dinara, 67-ogodišnjoj Snežani Radosavljević ostaje 10 000, koje uglavnom troši na hranu. Jede hleb i krompir, meso veoma retko, ali joj ishrana, kaže, nije jednolična. Prati koji su proizvodi na „akciji”, izdvaja i za lekove, a ponekad se časti i cigaretom. Kako izgleda njen jelovnik, predstavila je čitaocima jednog tabloida. Tvrdi, nije jednoličan.  I nije se čuditi 67-ogodišnjoj penzionerki što se pohvalila svojom umešnošću, za čuđenje je tiražni list koji – nadam se samo zbog tiraža – široj javnosti šalje poruku da se može od prvog do prvog s desetak hiljada dinara, a da vam pritom i jelovnik bude raznovrstan. Samo treba biti maštovit kao Snežana. Onda biste, s tim parama, mogli da prehranite i sedam patuljaka.

  Nije Snežana usamljena. O još jednoj Beograđanki, kojoj je dovoljno 30 000 dinara mesečno, prošle godine pisao je jedan drugi dnevni list. Devojka redovno plaća račune, kupuje hranu i sredstva za higijenu, ne odriče se garderobe i, uz sve to, za godinu dana uštedela je pet svojih plata za letovanje u Španiji! Da joj pozavidi i Sančo Pansa.

  Toliko vispreni, međutim, nisu političari. Pre 13 godina, televizijska produkcija “VIN” napravila je zanimljiv eksperiment. Pet poslanika – Branka Bošnjak (G17+), Anita Beretić (DS), Aleksandar Vučić (SRS), Milan Janković (SPS) i Boris Karaičić (NDS-DSS) – probalo je da, umesto od poslaničke, mesec dana žive od prosečne srpske plate. S tadašnjom prosečnom platom od 12 700 dinara, ceo mesec izgurala je samo Branka Bošnjak. Vučić je izdržao 10 dana i – prvi je izašao iz eksperimenta. Dvostruko više izdržali su Beretić, Janković  i Karaičić i, na kraju, priznali da život s prosečnom platom nije dostojan čoveka. Ne samo što s tim  parama nisu izdržali da preguraju mesec poslanici s dvoje i troje dece, već to nije pošlo za rukom ni onima koji su živeli sami. Bila je to 2004. godina. Koliko bi, neki od njih koji danas pozivaju na strpljenje, sada izdržali?

  Ili je duhoviti Njuz Net surovo realan kada napiše: “Političar koji je juče započeo eksperiment života s prosečnom platom, pronađen mrtav”.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Đura WD-40

   Neka im je prosto! Rekoh i odo' da je'm lajne al ću tanje da mužem treba da mi traje! Šta sa 6800 (10. pa 25. da ne bude k'o ona baka, pa da mi kažete: nije strašno) dakle, za malo 14K! Lekiće preskačem, vidi se, a drugo, pa kad šta dohvatim... Ovim putem se zahvaljujem prijateljima, što mi opraštaju dugove i neka me psuju... ako, zaslužujem! A sad da vidimo koji kič će gde metnuti sledeći?! Neka nam svira Slavija i bruji [email protected] bogatog smo duha, bar!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE