Srpski tekstilci se oporavljaju, uz pomoć Turaka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski tekstilci se oporavljaju, uz pomoć Turaka

  Tekstilna industrija u Srbiji se oporavlja, prošle godine je ostvarila izvoz od 812 miliona evra, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić, i dodaje da je tom sektoru trenutno zaposleno oko 50.000 ljudi.

  “Danas se tekstilna industrija u Srbiji nalazi na stazama oporavka, ali je još uvek daleko od uspeha koji je imala u periodu bivše Jugoslavije”, kazao je Ljajić na otvaranju 7. Sajma tekstila Balkan tekstil fer (Balkan Textile Fair) u Beogradu.

  “Danas u Srbiji posluje 29 kompanija iz oblasti tekstilne industrije čiji su vlasnici državljani Turske, a od toga je samo u poslednjih pet godina otvoreno 10 ozbiljnih tekstilnih fabrika”, rekao je Ljajić.

  On je istakao da su od tih 10 fabrika, samo tri uzele subvencije države za pokretanje proizvodnje, neke kompanije nisu koristile nikakve pogodnosti, dok su neke lokalne samouprave rekonstruisale hale i ustupale ih ulagačima.

  On je najavio da će za nekoliko meseci biti otvorena još jedna tekstilna fabrika u Malom Zvorniku, a pregovara se i o dolasku još dva proizvodjača tekstila u Srbiju.

  Ministar je istakao da je Sajam tekstila u Beogradu jedini te vrste u zemlji, a sličan ne postoji ni na Zapadnom Balkanu. On je izrazio nadu da će neko od 50 izlagača na sajmu odlučiti da svoju proizvodnju nastavi u Srbiji.

  Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da je od 50 izlagača 32 iz Turske, a da je prošle godine Sajam tekstila u Beogradu posetilo oko 3.000 ljudi.

  On je kazao da turske tekstilne kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 5.000 ljudi i naveo da se prilikom naredne posete turskog predsednika Srbiji planira otvaranje fabrike tekstila u Kraljevu koja bi zaposlila 2.500 ljudi.

  Na 7. Sajmu tekstila Balkan tekstil fer u Beogradu koji se održava do 2. marta, kompanije iz Srbije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Grčke i Kine predstavljaju sve aspekte tekstilne proizvodnje od tkanina, prediva, pletenina, odeće, sve do mašina za proizvodnju i obradu tekstila.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE