Šta ako vam je šef i član porodice?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta ako vam je šef i član porodice?

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Da li vam je roditelj, partner, kum, blizak prijatelj ujedno i šef? Onda ste sigurno osetili sve čari i čarke porodičnog biznisa na sopstvenoj koži. Sve više ljudi odlučuje se da pokrene biznis uz podršku i angažman bar jedne osobe iz bliskog okruženja. Međutim, gde je tačno granica između poslovnog i privatnog odnosa? Kako da jedno ne utiče na drugo i poremeti inicijalne odnose?

  Roditelj-dete

  DOBRO – Imati oca ili majku za svog šefa možda je i najlepše, ali i najteže za balansiranje. Kada radite u krugu porodice nivo motivacije da zajedno uspete i napredujete je veliki. Tu je i duboko poverenje koje se teško može sresti negde drugde.

  LOŠE – Sa druge strane, teme koje nisu striktno vezane za posao, već za porodični život često mogu da se nađu na dnevnom redu. Svađe koje ponekad izbiju prenose se na radno okruženje, skreću fokus i remete vašu koncentraciju. Takođe, mnogo toga se toleriše zarad očuvanja dobrih odnosa, što opet ostavlja posledice na poslovne rezultate.

  REŠENJE – Posao je posao, a porodica je porodica. Razdvojite identitete kako biste sprečili da eventualne nesuglasice i sporedne teme utiču na posao. Poslovne razgovore vodite isključivo na radnom mestu a ne u kući, kuhinji, za vreme porodičnog ručka. Ako napravite izuzetak, naglasite zbog čega. Tako ćete izbeći konfuziju i mešanje odnosa.

  Supružnici (partneri)

  DOBRO – Raditi zajedno sa partnerom ili supružnikom može biti sjajno iskustvo. Visok nivo međusobne podrške je ono što čini ovaj odnos jedinstvenim. Oboje imate iste ciljeve i težnje tako da je mnogo lakše stići do tih ciljeva. Pored toga, ima li ičeg lepšeg nego kada  zajedno gradite uspeh i svedočite njegovoj manifestaciji?

  LOŠE – Ipak, kada se u partnerske odnose umeša posao, turbulencije mogu nastati. Teško je prebaciti se na „work mode“ kada ste se baš jutros posvađali kod kuće i tada posao trpi. Sa druge strane, kada se stalno trudite da zadržite profesionalni stav, vaš ljubavni odnos može da zahladi i zapadne u krizu.

  REŠENJE – Bitno je da naći balans. Sve što nema veze sa poslom ostavite za kasnije. Iako ponekad samo želite da zagrlite ili poljubite vašeg partnera, izbegavajte previše intimiziranja. Takođe, nemojte nikako zapostaviti vaš emotivni odnos. Obavezno nakon posla odvojite vreme isključivo za vas.

  Prijatelji

  DOBRO – Zamislite da je vaš šef ujedno i vaš najbolji prijatelj. Zvuči idealno! Posao može biti pravo uživanje jer ste dovoljno otvoreni da o svemu razgovarate, imate puno razumevanja jedno za drugo, a znate i da se našalite i učinite radno mesto zabavnijim.

  LOŠE – Međutim, i ovaj odnos može naići na izazove. To što ste prijatelji može kreirati suviše opuštenu atmosferu, kritika može da izgleda kao lični napad, a pored toga, drugi radnici vas mogu gledati mrsko misleći da imate neke posebne povlastice.

  REŠENJE – Zadržite profesionalni stav na radnom mestu. Ne razgovarajte o privatnom životu na poslu, zadržite takve teme za kraj radnog vremena. Ne očekujte specijalan tretman zbog toga što se družite i ne shvatajte konstruktivnu kritiku tragično. Dovoljno ste zreli da shvatite da je i to deo posla.

  Imate li i vi člana porodice ili prijatelja za šefa i kakva su vaša iskustva?

  Upostavite work-life balans – Kontaktirajte Synergy Talents

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE