Šta Evropska banka za obnovu i razvoj poručuje Srbiji - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Šta Evropska banka za obnovu i razvoj poručuje Srbiji

  Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu petogodišnju strategiju za Srbiju u kojoj je na vrhu liste proriteta unapreenje konkurentnosti i upravljanja, jačanjem kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća, saopštila je danas ta banka.

  Na spisku prioriteta EBRD do 2023. godine je i jačanje integracije kroz unapredjenje saobraćajne mreže, podršku reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapredjenje umreženosti energetskih sistema, zatim podrška “zelenoj” ekonomiji kroz unapredjenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse.

  “Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD-a u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije. Investicije su uključivale i zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapredjenje železničkog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu kao i obezbedjenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje”, navela je EBRD.

  Dodaje se da su ekonomski problemi u Srbiji prouzrokovani ozbiljnim poplavama u 2014. godini u najvećoj meri prevazidjeni, ali da potreba za povećanjem stranih i domaćih investicija zahteva veće napore za unapredjenje poslovnog okruženja.

  Direktor EBRD-a za Srbiju Daniel Berg je rekao da se za Srbiju u 2018. godini predvidja rast od 2,9 odsto.

  “Uz ovu pozitivnu osnovu pravi je trenutak da se Srbija još snažnije fokusira na reforme. Naša strategija podržaće prioritete vlade investicijama i angažovanjem EBRD u oblasti javnih politika. EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država”, najavio je Berg.

  Po njegovim rečima, EBRD će nastaviti da saradjuje sa državnim organima na promovisanju poboljšanja u poslovnom okruženju, i da poboljšava pristup finansiranju preduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

  EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je ta banka investirala 4,7 milijardi evra u oko 200 projekata.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE