Šta posle ukidanja vanrednog stanja - ko MORA a ko NE MORA na posao?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta posle ukidanja vanrednog stanja – ko MORA a ko NE MORA na posao?

  Ministarstvo rada apelovalo je na poslodavce da zaposlenima koji rade od kuće, ukoliko to priroda posla koje obavljaju dozvoljava, omoguće da sa takvim radom nastave do uspostavljanja javnog prevoza u punom obimu, kao i nastavka rada vrtića i produženog boravka za decu.

  Donošenjem odluke o proglašenju prestanka vanrednog stanja, prestala je da važi Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, a takođe više na snazi nije ni zaključak kojim Vlada daje saglasnost za donošenje rešenja o plaćenom odsustvu duže od 45 radnih dana po skraćenom postupku, navodi ministar rada Zoran Đorđević.

  Izuzetak, navodi on, predstavlja zaključak kojim je data preporuka poslodavcima da zaposlenima koji imaju obavezu redovnog obavljanja radnih zadataka u uslovima vanrednog stanja, omoguće korišćenje dela godišnjeg odmora za 2019. godinu, zaključno sa 31. decembrom ove godine.

  I dalje na snazi ostaju preporuke, kako kaže, da se vodi računa o merama u gerontološkim centrima, kao i o ugroženim kategorijama, pre svega hroničnim bolesnicima.

  Ministarstvo rada kao primer kako treba

  On je kao primer naveo organizaciju u Ministarstvu na čijem je čelu ističući da su zaposleni pozvani da se vrate na posao od 11. maja, da su im data rešenja za to kao i potrebne potvrde za prevoz i vrtiće, ali i nalog svim rukovodiocima sektora da hroničnim bolesnicima preporuče da od ponedeljka iskoriste stari godišnji odmor.

  Đorđević je najavio da će danas Ministarstvo rada objaviti akt prevencije i zaštite bezbednosti i zdravlja na radu i da je ideja bila da Ministarstvo da primer drugima kako to pitanje može da se reši, a da će Vlada Srbije vrlo brzo doneti Uredbu u kojoj će biti definisano čega će sve poslodavci morati da se pridržavaju.

  Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo će uskoro obaviti i analizu svega što je urađeno od uvođenja vanrednog stanja, a cilj je da se proveri da li su se sve ustanove koje su u delokrugu rada Ministarstva pridržavale svih mera.

  Izvor: BIZLife/Blic/Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE