Šta su u stvari PM 10 i 2,5 koje nas truju? "Ulaze u DISAJNE puteve, mogu da prodru i u KRVOTOK"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta su u stvari PM 10 i 2,5 koje nas truju? “Ulaze u DISAJNE puteve, mogu da prodru i u KRVOTOK”

  U Srbiji se već danima beleže visoki nivoi kontaminacije vazduha i to česticama PM 10 i 2,5, koje predstavljaju mešavinu čađi, dima i prašine.

  One su toliko sitne da ulaze u disajne puteve, mogu da prodru i u krvotok, a na njih se kače i neki teški metali. “Izazivaju probleme s disajnim putevima i kardiovaskularne probleme”, objasnio je Ognjan Pantić iz Koalicije 27, odnosno Beogradske otvorene škole za N1.

  On je naglasio da su podaci o stopi prevremene smrti zastrašujući.

  “Kada pogledate podatke SZO iz 2016, kombinovanao zagađenje ambijentalnog vazduha i unutrašnje zagađenje prouzrokuje 11.500 prevermenih smrti u Srbiji. Najnovija analiza urađena prošle godine u 11 gradova pokazuje da se samo od PM 2,5 čestica na nivou Srbije dešava oko 3.600 prevremenih smrti, od čega je 1.800 u Beogradu, a skraćen životni vek se meri u stotinama hiljada godina i to su zabrinjavajući podaci”, rekao je on.

  Kaže da podatke o stanju vazduha možemo da vidimo na stranicama Agencije za zaštitu životne sredine i da oni pokazuju da je vazduh prekomerno zagađen.

  “Preventivne mere popu maske i šala samo kratkoročno mogu da budu efektne. Maske ne mogu da se kupe u svakoj apoteci, jedino u nekim prodavnicama za zaštitu na radu, one se moraju održavati, moraju se menjati filteri ili su za jedno nošenje”, navodi Pantić.

  Savetuje da građani prate uputstva Zavoda za zdravlje, da skrate vreme boravka napolju kad je zagađenje, da provetravaju prostorije.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Jona

   Da provetravaju prostorije zagadjenim vazduhom :D Savetuju se gradjani da napuste Balkan!

  • Renewableenergy

   Kao otac troje male dece pokušavam najviše njih da zaštitim u ovom periodu od kontaminiranog vazduha pomoću prečišćivača vazduha u kući. Lično koristim DAIKIN-ov prečišćivač koji bih svakom preporučio mada postoje još drugih na tržištu. https://www.daikin.rs/sr_rs/_ist-vazduh.html Dok naša zemlja ne reši ovaj problem preostaju nam samo ovakve preventivne mere kao što su maske za vani ili prečišćivači vazduha za unutra.

  • Samir

   Savjetuje li iko nacine smanjenja zagadjenosti???

   • Igor

    Nikako provetravanje prostorija, bas naprotiv. Morate prepraviti tekst.

  • Mila

   Najpre utvrditi da li je tačno da je železara u Smederevu skinula filtere za vazduh jer podižu 50% cenu proizvoda. Termoelektrane emituju 60% od ukupnog zagađebnja-Trenutno se koristi ugalj najlošijeg kvaliteta . Naći rešenje za saobračaj-neki gradovi uvode par-nepar,. Bilo nekad i kod nas i funkcionisalo. Problem je što država ne vidi problem u zagadjenju.

  • jasna

   Državu čine svi gradjani, oni koji su na vlasti i oni koji nisu. Zagadjenost vazduha vide oni koji nisu na vlasti, dok oni koji su na vlasti ćute i ne preduzimaju ništa. Problem bi se rešio kada bi gradjani koji biraju, izabrali odgovorne koji će kada dodju na vlast rešiti ove probleme, ali izgleda da se ovde pre izbora obećava sve, a posle se ne ispuni ništa. Tako sse vrtimo u krugu nestajanja nacije, što od bolesti, starosti, šro os iseljavanja u svet. Na kraju smo svi odgovorni, jer je ova država naša, bez obzira na kojoj smo strani.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE