Šta u danu sa REKORDNIM BROJEM novoobolelih poručuje KRIZNI ŠTAB? - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Šta u danu sa REKORDNIM BROJEM novoobolelih poručuje KRIZNI ŠTAB?

  U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovan najveći broj novoobolelih od koronavirusa od početka epidemije – 467.

  Umrlo je još osam ljudi, čime se ukupan broj preminulih povećao na 534.

  https://www.bizlife.rs/zdravlje/korona-2/

  Predrag Kon

  Epidemiolog Predrag Kon pozvao je danas, drugi dan zaredom, nadležne da počnu da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke republičkog Kriznog štaba u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa i dodao da nema više vremena za opuštanje.

  Kon je za televiziju B92 rekao da “kriva” ne sme da krene naviše, već da treba da stagnira i da uskoro krene naniže i istakao da je nošenje maski jedini način za sprečavanje širenja zaraze.

  Kon je rekao da su mere sve vreme bile na snazi i da je besmisleno tražiti ko je krivac za porast broja zaraženih. “Mere su sve vreme bile na snazi, preporuke su bile vrlo jasne i vrlo glasne. Bile su mere i utakmice, tu se dobro zna ko je odgovoran što to nije poštovano”, naveo je epidemiolog.

  Darija Kisić Tepavčević

  Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba, izjavila je da će se razmatrati uvođenje karantina za osobe koje dolaze iz određenih zemalja.

  Govoreći o eventualnom uvođenju karantinu, Kisić Tepavčević je rekla da razmena ljudi, putnici u međunarodnom saobraćaja predstavljaju pretnju za širenje epidemije. O tome pričamo, razgovaramo, i razmatramo koji su najrealniji obrasci reagovanja u ovom momentu, navela je.

  Srđa Janković

  Imunolog Srđa Janković kaže da smo veoma daleko od bilo kakvog kolektivnog imuniteta i da na to uopšte ne možemo da računamo.

  “Isključivo treba da se rukovodimo time da sprečavamo prenošenje sa osobe na osobe”, rekao je Janković na konferenciji kriznog štaba.

  Mijomir Pelemiš

  Infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je takođe da sticanje kolektivnog imuniteta nije rešenje, već je kao rešenje ocenio pojavu vakcine, kako je naveo, ukoliko koronavirus sam ne iščezne.

  Pelemiš, koji je član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid19, za televiziju Prva je rekao da je sticanje kolektivnog imuniteta rizik, navodeći da nije moguće oceniti kako će se virus manifestovati kod svakog pojedinca.

  Prema njegovim rečima, nije moguće utvrditi koliko dugo se virus zadržava u organizmu nakon što osoba preleži koronavirus.

  Govoreći o poštovanju trenutnih mera i preporuka, Pelemiš je naveo da se mere još uvek ne poštuju u dovoljnoj meri ali da građani postaju disciplinovaniji.

  “Srbija je kompletno žarište, mi ne znamo ko ima prisutan virus, a ko ne. Mi bismo to znali kada bismo testirali sve stanovnike Srbije, ali to je neizvodljivo”, rekao je infektolog i dodao da virusa ima pogotovo u zatvorenom prostoru. On je ukazao da u je svakom mestu u Srbiji prisutan koronavirus i da građani treba da spreče širenje bolesti poštovanjem svih mera i preporuka republičkog Kriznog štaba.

  Podsetimo, više od 2.000 lekra okupljenih u neformalnoj grupi “Ujedinjeni protiv kovida” zatražilo je smenu Kriznog štaba, a njima su počeli da se pridružuju i prosvetni radnici i članovi akademske zajednice.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   Прогнозе ΛV нису му јака страна. То је рекао и пре пар дана, а ситуација је све гора и гора, да би јуче оборили рекорд заражених, за 24 сата, од 467 особа. Он је за све компетентан, каква струка, какви бакрачи. Он што каже, речено је и тачка. Dr Darija da li sluša šta kaže predsednik, on je pun optimizma ili time hoće da ohrabri zaražene. On oOčekuje pad broja zaraženih ove sedmice. Stvarnost je drugačija, broj zaraženih od korone virusa je u porastu.

  • Bombonitoni

   Zašto stavljati putnike koji dodju u Srbiju u karantin? Razumeo bih takvu meru da je Srbija čista od coronavirusa. Medjutim, mi smo žarište. Jedni drugima bacamo bacile u lice jer ne nosimo maske. Ili ih držimo samo preko usta a poslužujemo mušterije u pekari i kafiću sa isturenim nosom. Neće nama putnici pokvariti epidemiološku situaciju.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE