Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Starenje – jedina sigurna budućnost Srbije

Srbija će 2060. godine imati za petinu manje stanovnika nego 2015. a 100 zaposlenih izdržavaće skoro 60 penzionera, upozoravaju demografi. Lošu demografsku sliku Srbije dodatno pogoršava odlazak mladih u razvijene zemlje.

Za proteklih sedam decenija, udeo mladih se prepolovio, broj starih povećao više od tri puta, a prosečan stanovnik Srbije ostario gotovo 14 godina. Starenje populacije je sigurna budućnost Srbije, upozoravaju statističari.

“Tako da bi na kraju projekcionog perioda gotovo svaki treći stanovnik Srbije, odnosno 31,5 procenata, bio stariji od 65 godina.”

Sve varijante predviđaju smanjenje udela radno sposobnog stanovništva u ukupnoj populaciji, a pad bi se kretao u zavisnosti od varijante od 9, 5 do 11,2 odsto”, kaže Ljiljana Sekulić, rukovodilac u Republičkom zavodu za statistiku i član Saveta za starenje pri Vladi Srbije.

Duže od pola veka u Srbiji se ne rađa dece ni za prostu reprodukciju. Povećanje natatliteta visoko je na listi prioriteta i ostalih evropskih zemalja. Njihova istraživanja pokazuju da novčana davanja porodicama nisu najvažniji podsticaj.

“Ono što se ispostavilo da je ključno pre svega u evropskim zemljama je da roditelji, pre svega majka, usklade posao sa tržištem rada. Dakle, u zemljama gde to nije moguće su niske stope fertiliteta, u zemljama koje imaju podsticaj države za usklađivanje rada i roditeljstva su veće stope fertiliteta”, ističe Lara Lebedinski, urednica časopisa Mons i naučna saradnica Instituta ekonomskih nauka.

Mladi u Srbiji, čak 98 odsto njih, želi porodicu sa najmanje dvoje dece, pokazuju istraživanja.

“Kada ih pitamo koji su najznačajniji uslovi da bi postali roditelj, pod broj jedan navode sigurnost prihoda. Čak nije na prvom mestu ni stambeni status ni visina prihoda nego je bitno da imaju nekakve izvesne prihode sa kojima mogu da računaju na neki preiod da bi mogli da izdržavaju svoju porodicu”, kaže Dragan Stanojević, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Razvijene zemlje, poput Nemačke, otvaraju vrata za obrazovne mlade ljude i radnu snagu čime pokušavaju da reše problem starenja i smanjenja broja stanovnika.

U Srbiji je formiran tim stručnjaka koji bi trebalo da donese strategiju, kako da zadrži mlade u Srbiji i da motiviše one koji su otišli, da se vrate.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE