Stari znanci na 54. i 55. Bitefu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stari znanci na 54. i 55. Bitefu

  Ove godine, Bitef će se održati u periodu između 13. i 25. septembra. Dvostruko izdanje festivala će proteći uz čak četrnaest predstava u glavnom programu, autora i autorki iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea.

  Među dobro poznatim licima festivala, svakako su i pozorišni reditelji koji spadaju u red omiljenih autora Bitefove publike, Tomas Ostermajer i Miloš Lolić.

  Predstave Tomasa Ostermajera u glavnom programu festivala

  Za Ostermajerove predstave na Bitefu je uvek vladalo veliko interesovanje. Ovo će mu biti četvrto učešće na festivalu na kome je debitovao 2000. godine sa predstavom Disco Pigs, u produkciji berlinskog pozorišta Šaubine am Leniner Plac, čiji je Ostermajer i umetnički direktor. Njegova predstava Nora u produkciji istog pozorišta je na 37. Bitefu 2003. godine dobila nagradu Politike. Poslednji put, Ostermajerova predstava je gostovala u Beogradu pre dve godine (Istorija nasilja).

  U glavnom programu će se ove godine izvesti njegovo ostvarenje Neprijatelj naroda, po komadu Henrika Ibzena. Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, u ovoj se predstavi, inače zasnovanoj na vrhunskoj dramskoj glumi, aktuelizacija prevashodno ostvaruje jednom provokativnom, imerzivnom scenom. U njoj je publika, u fikcionalnom kontekstu političkog mitinga, pozvana da pokrene lokalna, savremena pitanja na ekološke i srodne društvene teme.

  Miloš Lolić ponovo na Bitefu

  Miloš Lolić će se treći put predstaviti publici Bitefa. Da podsetimo, njegova predstava Sanjari u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta je osvojila Grand Prix „Mira Trailović“ na 43. Bitefu 2009, dok je predstava Krvave svadbe, u produkciji Folksteatra iz Minhena, dobila nagradu Politike na 46. Bitefu 2012. godine.

  Na 54. i 55. Bitefu biće izveden Lolićev Kaspar, ponovo u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kad se pojavio, revolucionarne 1968. godine, komad Kaspar Petera Handkea je takođe doživljen kao revolucija, ali dramske forme. Lolić, za kojeg ovaj projekat označava povratak u JDP i domaće pozorište generalno, adaptira i aktuelizuje komad tako što, u saradnji s odličnim glumcima, u prvi plan ističe aktuelne, direktne, distopijske mehanizme gušenja sloboda, gde je jezička opresija samo puko sredstvo.

  Bitef pokreće kampanju #počniodsebe

  Bitef tim snimio je seriju video klipova, u kojima svojim primerom pokazuje da su dobre prakse u kontekstu ekološki odgovornog ponašanja, mali deo svakodnevnice, a velika usluga našoj planeti. Na ovaj način pokrenuta je kampanja #počniodsebe uz poziv da se do početka festivala, 13. septembra, na društvenim mrežama dele video sadržaji navika koje pomažu očuvanju životne sredine, u cilju podizanja ekološke svesti društva.


  Rezervacija i prodaja ulaznica

  Rezervacija i prodaja ulaznica za ovogodišnji Bitef počeće u drugoj polovini avgusta zbog aktuelne epidemiološke situacije. Pratite sajt Bitefa i društvene mreže za više informacija.

  Festival su tradicionalno podržali Sekreterijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gete Institut i Francuski institut u Beogradu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE