Stefanović: Ko ne dokaže POREKLO IMOVINE plaća porez 75 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stefanović: Ko ne dokaže POREKLO IMOVINE plaća porez 75 odsto

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će se Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu baviti imovinom za koju ne može da se dokaže da je stečena na zakonit način.

  Ministar je poslanicima u Skupštini Srbije rekao da, iako postoji i stari zakon koji omogućava ispitivanje porekla imovine, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija pribegli su izradi novog zakona kako bi se uspostavio efikasniji mehanizam.

  On je pojasnio da će se kod poreskih obveznika gde se vidi da je za tri godine uzastopno stečena imovina veća od 150 hiljada evra, oni morati da dokažu da su imovinu stekli u skladu sa zakonom.

  Stefanović je rekao da će za imovinu za koju nema dokaza kako je stečena biti određena poreska stopa od 75 odsto. Porez neće biti 100 odsto da ne bi ličilo na konfiskaciju, ali neće biti ni niži jer bi to izgledalo kao legalizacija kriminala, dodao je.

  Ministar je rekao da država uspostavlja čvrst antikorupcijski mehanizam i da će svaki građanin moći da dođe pod udar provere imovine.

  TS: Zašto nisu primenjeni postojeći mehanizmi?

  Transparentnost Srbija ocenila je da Vlada predlaganjem Zakona o ispitivanju porekla imovine nije samo zakasnila sedam i po godina da ispuni obećanje građanima, već je propustila da odgovori zašto postojeći zakonski mehanizmi nisu primenjeni.

  “TS ukazuje da bi bilo neophodno da se sva sporna pitanja u vezi sa ovim zakonom razreše na nesumnjiv način pre usvajanja, a svakako pre početka primene”, navodi se u saopštenju.

  Ta nevladina organizacija je ocenila da bi, u suprotnom, šteta bila veća od očekivane koristi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Andrija

   Ako ne može da se dokaže da je na legalan način stečena imovina pa kako tek da se dokaže još 75% poreza na to, odakle, kao da novac nije imovina.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE