"Stidiljivi" znakovi GLOBALNOG oporavka od KORONAKRIZE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Stidiljivi” znakovi GLOBALNOG oporavka od KORONAKRIZE

  Globalna robna razmena pokazuje naznake oporavka nakon verovatno rekordnog pada u drugom tromesečju, povezanog s pandemijom koronavirusa, saopštila je Svetska trgovinska organizacija (STO).

  Indeks globalne robne razmene pao je u junu na 18,6 bodova u odnosu na isti prošlogodišnji perio i iznosio je 84,5 bodova.

  To je njegov najniži nivo otkada je STO počeo da objavljuje izveštaje 2007. godine, u vreme finansijske krize.

  Vrednost je u skladu s junskom procenom STO o 18,5-procentnom padu globalne robne razmene u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stoji u izveštaju.

  Tačan obim pada trgovine u drugom tromesečju biće poznat nakon što budu dostupni zvanični podaci.

  U aprilu je STO predvideo da će globalna robna razmena ove godine pasti između 13 i 32 posto, te porasti 21 do 24 posto u 2021. U junu su izvestili da je taj pesimističan scenario ipak malo verovatan zahvaljujući brzom odgovoru vlada na posledice pandemije.

  “Junska statistika implicirala je 14-procentni pad obima globalne trgovinske razmene između prvog i drugog tromesečja ove godine”, podsećaju.

  “Ta procena, zajedno s novom vrednošću barometra robne trgovine, sugeriše da se svetska trgovina u 2020. razvija u skladu s manje pesimističnim scenarijima koje je STO skicirao u aprilu”, pojašnjavaju.

  U normalnim okolnostima barometar anticipira promene trendova u trgovini nekoliko meseci unapred, ali su snažne oscilacije koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa smanjile njegovu prediktivnu vrednost, upozorava STO.

  Ukazuju ipak na znakove oporavka u trećem kvartalu. Izveštaj tako pokazuje rast indeksa izvoznih narudžbi u junu, na 88,4 boda, s 83,3 boda u martu.

  “Dodatni pokazatelji naznačavaju parcijalno blago jačanje svetske trgovine i proizvodnje u trećem tromesečju, ali snaga takvog eventualnog oporavka i dalje je vrlo neizvesna”, naglašava STO.

  Ne može se isključiti mogućnost da oporavak neće imati oblik slova “V” već slova “L”, naglašavaju.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE