Svaki gimnazijalac u Srbiji učiće KINESKI - ako želi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svaki gimnazijalac u Srbiji učiće KINESKI – ako želi

  Nacionalni prosvetni savet trebalo bi da preporuči ministru prosvete uvođenje fakultativnih časova kineskog jezika, piše Politika.

  Kineski jezik najverovatnije će od 1. septembra biti fakultativno uveden u sve gimnazije u zemlji, ukoliko Nacionalni prosvetni savet (NPS) u utorak da pozitivno mišljenje na taj predlog i preporuku ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da ga odobri.

  Predsednik NPS Radivoje Stojković ne vidi prepreku da i sve srednje stručne škole fakultativno u nastavu od početka naredne školske godine uvedu kineski.

  Pravljen je u saradnji stručnjaka sa Konfučijevog instituta i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a verifikovao ga je i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji inače odobrava sve novouvedene planove i programe u školama.

  U poslednje vreme inicijative za učenje kineskog u ovdašnjim školama u javnosti su se čule i od samih čelnika vlasti, ne samo iz ekonomskih razloga, zbog učešća Srbije u projektima na novom “putu svile”, već i zbog odličnog znanja srpskog koje su pokazali najviši predstavnici NR Kine u našoj zemlji.

  Stojković, koji je i predsednik Zajednice gimnazija Srbije, kaže da je predlog temeljeno rađen bar godinu dana i da se na kraju samo poklopio sa strategijskim opredeljenjima vodećih ljudi u državi.

  Saradnja Srbije i Kine je u poslednjih godinu i po – dve pojačana na svim nivoima, ne samo na ekonomskom. Sve je više Kineza koji u njihovoj zemlji uče srpski jezik, a kod nas, u Novom Sadu, na primer, deca još u predškolskom uzrastu mogu da počnu da uče kineski jezik, ističe Stojković za Politiku.

  Marljivi gimnazijalci, prema iskustvima prof. dr Radosava Pušića, direktora Instituta Konfučije u Beogradu, za godinu dana bi poprilično savladali govorni kineski i mogli da razviju solidnu konverzaciju. Naglašava da vlada mistifikacija oko težine savladavanja mandarinskog kineskog, koji je u službenoj upotrebi i uči se svugde u svetu.

  Problem je sa kineskim pismom, koje ima oko 100.000 karaktera i niko ih ne zna sve. Dok akademici u Kini znaju i oko 10.500 kineskih karaktera, od kojih svaki označava jednu reč, prosečan fakultetski obrazovani Kinez koristi oko 2.500.

  Gimnazijalci u Srbiji koji bi vredno radili dve godine mogli bi da nauče oko 1.000 karaktera, a pretpostavljam da će sporije prelaziti gradivo ukoliko ga prošire na četiri godine, pa bi onda odlični đaci prosečno učili 1.500 kaligrafskih znakova, naglašava Pušić.

  Podaci koje je Politika dobila u Ministarstvu prosvete govore da u Srbiji trenutno oko 2.000 učenika fakultativno uči kineski jezik u 34 osnovne i 30 srednjih škola. Nastavu im drže 24 kvalifikovana nastavnika iz Kine, koje je delegiralo kinesko Ministarstvo prosvete.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE