Stižu evropski novci za nabavku traktora: Počinju konkursi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stižu evropski novci za nabavku traktora: Počinju konkursi

  Prvi konkurs u Srbiji za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD), namenjen za kupovinu traktora i druge mehanizacije, biće raspisan u ponedeljak, 25. decembra, potvrdjeno je danas Beti u Ministarstvu poljoprivrede.

  Kako je precizirano, postupak raspisivanja poziva počinje danas, a formalan poziv poljoprivrednicima biće objavljen u ponedeljak.

  Poljoprivrednici će moći da konkurišu za ukupno 8,3 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku traktora i mehanizacije, odnosno da računaju na povraćaj oko 60 odsto vrednosti ulaganja, u čemu EU pomaže sa 75 odsto novca, dok se ostatak obezbedjuje iz budžeta Srbije.

  Srbija će do 2020. godine moći da iskoristi ukupno 175 mjiliona evra iz IPARD fondova, a kako je ranije najavio minister poljoprivrede Branislav Nedimović, u narednoj godini na raspolaganju bi trebalo da bude oko 50 miliona evra.

  Za sredstva mogu da se prijave vlasnici porodičnih gazdinstava, preduzetnici, zadruge, mala i srednja agro preduzeća, ali ne i “tajkuni”, ni oni koji imaju manje od dva hektara zemlje ili nedovoljan broj grla stoke.

  Na novac ne mogu da računaju oni koji nisu prijavljeni u APR-u ili su u stečaju ili likvidaciji ili im je račun u blokadi duže od trideset dana.

  Podnosilac mora da ima manje od 250 zaposlenih i godišnji promet ne veći od 50 miliona evra.

  Novac iz IPARD fondova neće moći da se koristi za plaćanje poreza, caraina, kupovinu, zakup ili lizing zemljišta i postojećih objekata, kao ni za kazne i sudske troškove i polovnu mehanizaciju, bankarske i putne troškove, doprinose u nature, ali ni troškove održavanja, amortizacije ili zakupa, troškove špedicije, prevoza i montaže. ;

  Minimalna vrednost povraćaja novca iznosi 5.000 evra, a maksimalan iznos za odredjene investicije ide i do milion evra, a pojedeinac može da ostvari maksimalan povraćaj od 1,5 miliona evra u vreme trajanja programa.

  Drugi konkurs očekuje se u martu 2018. godine, a poljoprivrednici će moći da se prijave za novac potreban za kupovinu opreme za preradne kapacitete, kao i za marketing, za šta je namenjeno 11,7 miliona evra.

  Svi detalji konkursa, kao što je lista prihvatljivih i neprihvatljivih troškova, moćiće da se nađu na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

  Uprava za agrarna plaćanja je već obučila savetodavne stručne službe koje na terenu podučavaju poljoprivrednike o mogućnostima koje im pruža IPARD, a biće štampane i detaljan vodič za buduće korisnike sredstava.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE