Stižu li bolji dani za paušalce?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stižu li bolji dani za paušalce?

  U Srbiji, prema podacima Poreske uprave, trenutno ima 116.769 paušalaca. Uskoro bi sistem oporezivanja paušalnih preduzetnika mogao da se promeni. Predlog izmena pripremila je Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), a država bi mogla da ih razmatra u drugoj polovini godine, saopštio je Naled.

  Naled predlaže da bude automatizovano odlučivanje o tome ko može da bude paušalac, i to kroz razvijanje veb aplikacije koja bi omogućila automatsku proveru da li je delatnost paušalno oporeziva.

  Takođe, u Naledu misle da Limit od šest miliona dinara, treba prilagoditi prema delatnostima. Razmisliti da li sve delatnosti koje trenutno imaju pravo da budu paušalci, treba i dalje da imaju to pravo, kao i da li postojeći limit od šest miliona treba da važi za sve.

  Treća izmena, odnosi se na Automatizaciju izrade rešenja Poreske uprave o visini poreza i doprinosa kako bi se smanjila subjektivna procena poreskog inspektora.

  Od izmena, predloženo je i da se Uplata poreza i doprinosa vrši u celokupnom iznosu na jedan račun, a da se zatim vrši njihova raspodela između Poreske uprave, RFZO i PIO fonda.

  I na kraju, traži se Poresko rasterećenje za prvu godinu poslovanja. U slučaju da preduzetnici mesečno prihoduju do 200 evra, kada je reč o freelancerima (ili mini poslovima), predloženo da budu oslobođeni u potpunosti plaćanja doprinosa i poreza u prvoj godini poslovanja ili dok ne premaše taj iznos.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE