Stižu nam GMO pilići?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stižu nam GMO pilići?

  Ukrajinska kompanija MHP, u vlasništvu tajkuna Jurija Kosjuka, “teškog” 1,16 milijardi evra, na korak je do preuzimanja slovenačkog prehrambenog giganta Perutnine Ptuj, koja je vlasnik i srpskog Topika iz Bačke Topole.

  Iako su Ukrajinci već objavili i zvanično da su pazarili ovu kompaniju, čekaju se reakcije slovenačke države, ali i regulatornog tela koje se bavi monopolima. Ukrajinska grupacija predala je zahtev za odobrenjem i kod srpske Komisije za zaštitu konkurencije.

  Od Perutnine, koja je u našoj zemlji vlasnik fabrike Topiko, živi oko 700 porodica u Srbiji. Čak 70 odsto Perutninine proizvodnje u Srbiji čine lokalni dobavljači. Dolaskom novog vlasnika moguće je da će se ta politika promeniti, naročito ako se zna da se poslovni model MHP grupacije bazira isključivo na jeftinoj proizvodnji pilića u Ukrajini.

  Problem genetički modifikovane hrane u Ukrajini nije najbolje regulisan, pa stočna hrana najvećim delom potiče od GM zrna soje i kukuruza.

  Proizvođači su dužni da obaveste kako je nešto i čime hranjeno, ali životinje koje su jele GM hranu, a mi to kao “druga ruka” konzumirali, ni po kojoj regulativi EU se ne računa kao GM proizvod, kaže profesor Miša Dimitrijević, genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

  I dok je proizvođačima pilića u Srbiji glavni adut to što je u Srbiji zabranjen promet, prodaja i sve što ima veze sa GMO, stručnjaci objašnjavaju da nije isključeno da dobar deo mesa, koje se uvozi u našu zemlju, potiče od životinja hranjenih GM stočnom hranom. A, to je gotovo nedokazivo.

  Prema zvaničnom godišnjem izveštaju ove ukrajinske kompanije, u 2017. cena proizvodnje po kilogramu pilećeg mesa iznosila je 1,07 evra, dok Perutninu taj isti kilogram košta tri evra, objašnjava izvor Novosti. Samo u prošloj godini izvoz ukrajinskih pilića u EU je porastao za 67 odsto.

  Inače, ova ukrajinska kompanija već je imala aferu u EU, gde su je lokalni farmeri optuživali da zloupotrebljava trgovinski sporazum između Brisela i Kijeva. Kako su tvrdili, evropsko tržište bilo je preplavljeno ukrajinskim pilićima, koji su bili upakovani pod oznakom EU.

  Privredno društvo MHP, sa sedištem u Ukrajini, podnelo je prijavu koncentracije radi sticanja kontrole nad društvom Perutnina Ptuj, kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije. Postupak je u toku i tek po njegovom okončanju, rešenje će biti objavljeno.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nemanja

   Molim autore teksta da ne izmisljaju i nepisu gl...sti. Kojom to matematikom ste dosli do cene piletine od 3 eura po kg, kada je prodajna cena manje od 2 eura. A u Lidlu su je prodavali i za 1 euro. U Srbiji je proizvodna cena brojlera oko 1 euro bez velikih odstupanja kod proizvodjaca. A sto se tice GM proizvodnje nemojte se mnogo brinuti je ukrajinci sigurno nece izvoziti pilice u Srbiju. Za njih smo suvise malo trziste. Za sve koji jos uvek imaju sumnju u GM proizvode cekajte da udjemo u EU pa ce onda sve GM biti dozvoljeno za razliku od danas. Na zalost GM je bliska buducnost koja neumitno dolazi pa dolazi.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE