Stižu peticije protiv ukidanja Muzeja vazduhoplovstva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stižu peticije protiv ukidanja Muzeja vazduhoplovstva

  Sve više organizacija oštro se protivi odluci Vlade da se Muzej vazduhoplovstva Beograd ukine, a njegova prava, obaveze, građa i arhiva prosledi Ministarstvu odbrane pod čijom ingerencijom bi ovaj muzej trebalo da nastavi rad.

  Prema njihovom mišljenju, neodređen način na koji je formulisana odluka Vlade uopšte ne garantuje da će muzej nastaviti sa radom, a najveći problem je mogućnost prodaje muzejske kulturne baštine, piše Danas.

  Protestujući protiv ove odluke, Nacionalni komitet ICOM Srbija, član Međunarodnog saveta muzeja, poslao je otvoreno pismo ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću tvrdeći da je “ukidanje muzeja tako dugog postojanja koji čuva kulturna dobra od važnosti za istoriju ne samo našeg, već i svetskog vazduhoplovstva, tužan dan za muzejsku zajednicu”.

  Ovaj apel, jednoglasno je podržala i skupština Muzejskog društva Srbije. Kako za Danas kaže Biljana Đorđević, muzejska savetnica i članica Izvršnog odbora Nacionalnog komiteta ICOM, najveći problem u odluci Vlade je to što se nigde ne spominju kulturna dobra, već muzejska imovina.

  Imovina može i da se otuđi. S druge strane kulturna baština je pod zaštitom i njeno otuđenje je krivično delo. Iz tog razloga smo mi, kao najjednostavnije rešenje, predložili Vladi da Muzej vazduhoplovstva Beograd pripoji Vojnom muzeju, kaže Đorđević.

  Velimir Vukašinović, poslednji direktor JAT koji i pored toga što prepoznaje određenu zabrinutost ljudi, ipak veruje u dobre namere države.

  Iako se u odluci Vlade pominje ukidanje muzeja, ja sam razumeo da on neće biti ukinut, već samo pripojen vojnom. Dosta je fluidna odluka Vlade i mnogo toga treba pojasniti, ističe Vukašinović, dodajući da bi na svako otuđenje muzejske građe “javnost skočila i sprečila”.

  Udruženja malih akcionara JAT i Udruženje penzionera JAT imaju manje poverenja u namere Vlade. Oni su pokrenuli peticiju zahtevajući da se opozove njena odluka i Muzej civilnog vazduhoplovstva proglasi za samostalnu kulturno instituciju.

  Oni u svojoj peticiji ističu da su upravo vojni kadrovi koji poslednjih petnaest godina vode muzej i doveli do lošeg stanja u njemu.

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE