STO odobrila REKORDNE američke takse na robu iz EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  STO odobrila REKORDNE američke takse na robu iz EU

  Sjedinjene Američke Države mogu da uvedu takse na uvoz do 7,5 milijardi dolara robe iz Evropske unije, kao odgovor na ilegalne subvencije evropskom proizvođaču aviona Erbas, saopštila je Svetska trgovinska organizacija (STO).

  Odluka kojom se administraciji američkog predsednika Donalda Trampa daje pravo da uvede kontramere Evropskoj uniji usledila je posle presude STO u vezi sa subvencijama Erbasu, donete u maju 2018. godine.

  Odluka koja predstavlja rekordnu naknadu koju je STO odobrila nekoj strani, ne okončava dugotrajan transatlantski spor oko aviona. Ta međunarodna organizacija sledeće godine treba da presudi do koje vrednosti robe EU može da uvede takse, na osnovu druge, posebne odluke donete protiv američke aviokompanije Boing.

  SAD su već objavile plan o uvođenju taksi na uvoz sira, maslina i viskija iz EU, kao i na delove za avione, ali moguće su i promene.

  Takse SAD ne mogu da stupe na snagu pre sredine oktobra, pošto nadležni odbor STO prethodno mora formalno da ih potvrdi. One će verovatno uticati na poljoprivredu i druge sektore evropske ekonomije.

  Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom reagovala je na odluku STO, rekavši da bi EU volela da postigne dogovor o poravnjanju sa SAD kako bi bio izbegnut carinski rat, ali da će odgovoriti ako predsednik Donald Tramp uvede nove takse na EU proizvode.

  Malmstrom je kazala da bi carinski rat “samo naneo štetu firmama i građanima s obe strane Atlantika, globalnoj trgovini i avionskoj industriji u osetljivo vreme”.

  “Ako SAD odluče da uvedu kontramere odobrene od STO, EU će biti stavljena u situaciju u kojoj neće imati drugu mogućnost nego da učini isto”, kazala je evropska komesarka.

  U presudi STO iz maja 2018. godine navodi se da je pomoć EU Erbasu rezultirala padom prodaje aviona kompanije Boing na tržištima izuzetno velikih aviona.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE