Stop hrani životinjskog porekla iz Mađarske

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stop hrani životinjskog porekla iz Mađarske

  Srbija je zabranila uvoz svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske, zbog pojave afričke kuge svinja, saopštilo je resorno ministarstvo.

  Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je na snazi zabrana uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske, zbog pojave prvog slučaja afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) kod divljih svinja u toj zemlji.

  U saopštenju se navodi da su nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Mađarske, po obaveštenju Evropske unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavestili Ministarstvo poljoprivrede Srbije o pojavi te bolesti u Mađarskoj.

  Mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske, doneta je kako se afrička kuga svinja ne bi proširila u Srbiji.

  “U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Mađarske”, istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.

  Navedena mera će se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede – posebno granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, sa Upravom carina i Upravom granične policije.

  Veterinarska inspekcija će u narednom periodu pojačano nadzirati promet hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

  Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je potrošače da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije.

  Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intenzivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja, dok su vlasnici svinja upozoreni da je, radi sprečavanja pojave bolesti, najvažnije sprečiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE