Strancima 90 miliona evra za zapošljavanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Strancima 90 miliona evra za zapošljavanja

  Za godinu dana važenja novog Zakona o ulaganju, podršku države dobilo ukupno 28 investicija, a od nepunih 93 miliona evra subvencija za zapošljavanje, samo 2,57 miliona evra otišlo domaćim firmama, a ostatak strancima.

  Iako je glavni cilj novog propisa bio jednak tretman domaćih i stranih ulagača, paraf na subvencije je izborilo svega tri domaće firme.

  Statistika Ministarstva pokazuje da će sa blizu 93 miliona evra uposliti 17.873 radnika, od toga svega 395 kod domaćih ulagača.

  Kada se iznosi podsticaja podele sa novozaposlenima, računica pokazuje, da svako radno mesto košta u proseku 5.198 evra. Stranci će dobiti po 5.168 evra, a domaći više od njih za 1.353 evra.

  U nameri da dodatno podstakne domaća ulaganja, Srbija je snizila kriterijume u vezi sa minimalnom visinom ulaganja i obaveznim brojem novih zaposlenih, ističu u Ministarstvu privrede.

  Po sada važećoj Uredbi o uslovima i načinu privlačenja ulaganja, da bi projekat mogao da se kandiduje za dodelu sredstva podsticaja, neophodno je da investitor obezbedi minimalno ulaganje u visini od 150.000 evra u najmanje razvijenim opštinama i da zaposli najmanje 20 ljudi.

  Kada je reč o najrazvijenijim gradovima i opštinama, za njih je neophodno ulaganje od minimum 600.000 evra, uz zapošljavanje bar 50 radnika. Cilj je da se domaći privrednici motivišu za pokretanje novih projekata ili proširenje postojećih kapaciteta.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE