Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Straževica probijena 225 dana pre roka, BG poslednja prestonica Evrope bez obilaznice

Tunel Straževica na obilaznici oko Beograda je probijen a radovi bi trebalo da budu zavrešni 2021. godine, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović prisustvovala je probijanju tunela i izjavila da je on “simbol pobede dobra nad zlom”, podsetivši da su tokom NATO bombardovanja prve i najteže bombe pale na Straževicu, ali da nisu uspele da je probiju.

Podsetila je i da je Beograd jedina prestonica u Evropi koja nema obilaznicu.

“Završetkom obilaznice tranzit će ići efikasnije, a građanima ćemo obezbediti kvalitetniji život. Deonica od Ostružnice do Bubanj Potoka biće gotova 2022. godine, čime ćemo dodatno rasteretiti saobraćaj u gradu. Hvala kineskoj i azerbejdžanskoj vladi, kompanijama i svim radnicima što se projekat realizuje u dogovorenoj dinamici i rokovima”, rekla je Mihajlović.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je rekao da je obilaznica oko Beograda duga 47 kilometara i da se trenutno radi deonica od Ostružnice do Bubanj potoka, u dužini od 20 kilometara.

“Na ovoj deonici imamo tri sektora – Ostružnica – Orlovača, Orlovača – tunel Straževica i treći od Straževice do Bubanj potoka. U pitanju su komplikovani i zahtevni radovi, koji se izvode po posebnim procedurama i tehnologiji. Nakon 30 godina dobićemo obilaznicu oko Beograda, zahvaljujući pomoći i podršci Vlade Srbije”, rekao je on.

Generalni direktor kineske kompanije Pauer Čajna Jang Boa je rekao da je obilaznica oko Beograda ključanprojekat saradnje dve države, deo inicijative “Pojas i put”, “projekta koji potvrdjuje čelično prijateljstvo Kine i Srbije”.

“Probijanje tunela koje je izvedeno 225 dana pre roka je veliki uspeh za Pauer Čajnu koja će nastojati da svojim trudom i radom uspešno završi izgradnju obilaznice, a odličnim rezultatima opravdaćemo ukazano poverenje, brigu i ljubav. I ubuduće ćemo podržavati razvoj srpske privrede i ekonomije”, rekao je Jang.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva/Zoran Petrović

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE