Stručnjak koji je razgovarao sa 177 bogataša otkriva: „Svi su počeli na isti način“

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stručnjak koji je razgovarao sa 177 bogataša otkriva: „Svi su počeli na isti način“

  Bez obzira na to da li želite da jednog dana na svom štednom računu imate milion ili 10 miliona dolara, negde morate početi.

  Da bi otkrio početne korake današnjih bogataša, savetnik za lične financije Thomas C. Corley proveo je pet godina proučavajući potrošačke navike onih najbogatijih, piše Novac.

  U svom istraživanju razgovarao je s 233 osobe, od kojih je njih 177 svoje bogatsvo zaradio samostalno. Za potrebe istraživanja odabrao je grupu čiji minimalni godišnji prihod iznosi 160.000 dolara i koji u svom vlasništvu imaju imovinu u protivvrednosti od približno 3,2 miliona dolara.

  Kroz intervjue i analize, Corley je otkrio da svi oni dele desetak zajedničkih navika, kao i da se čak 80 odsto njih obogatilo tek nakon 50 godine života. Isto tako, njegovo istraživanje pokazalo je da su gotovo svi započeli na isti način.

  „Svi milioneri koji su svoje bogatstvo samostalno zaradili započeli su sa štednjom. Već s prvim primanjima na štednim računima ostavljali bi 10 do 20 posto prihoda“, napisao je Corley u svom radu.

  Bogataši iz ovog istraživanja, osim izdvajanja dela prihoda, razvili su i još jednu strategiju. Takozvani ‘sistem kanti’ njihovu ušteđevinu deli na četiri dela: penzijska štednja, posebni troškovi, neočekivani troškovi i ciklički troškovi.

  Ušteda u penziji uključuje klasičnu penzijsku štednju, dok budući troškovi obrazovanja, troškovi venčanja, rezerve za kuću i drugi očekivani životni troškovi spadaju u drugi korak, odnosno posebne troškove.

  Treći deo je zapravo fond za hitne slučajeve, poseban račun s gotovinom koja će se smanjiti u slučaju naglog gubitka posla ili hitne medicinske pomoći. A skup cikličnih troškova sadrži uštede za rođendanske poklone, praznike i odmore.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE