SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE - Sve potrebne informacije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije-za-zamenu-stolarije

  Sve o SUBVENCIJAMA ZA STOLARIJU: Država plaća 50%, zahtevi od juna

  Subvencije za zamenu stolarije kreću od juna za sva domaćinstva u Srbiji koja ispunjavaju uslove za ovu vrstu državne finansijske pomoći. Sufinansiranje 50% troškova zamene stolarije sprovešće Uprava za energetsku efikasnot u saradnji sa lokalnim samoupravama. U nastavku teksta saznajte sve što je potrebno od informacija i uslova za konkurisanje.

  • Na osnovu Predloga zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije Uprava za enegetsku efikasnost  će u saradnji sa lokalnim samoupravama sufinansirati troškove zamene stolarije u domaćinstvima u iznosu do 50 odsto.
  • Ostalih 50 procenata predviđeno da bude kroz učešće građana.
  • Predviđeno je da Uprava počne da radi u junu, posle čega bi počela da prima zahteve građana.

  Kompletna procedura za subvencije za zamenu stolarije?

  Predviđeno je da Ministarstvo rudarstva i energetike raspiše javni poziv za prijavu lokalnih samouprava za učešće u programu.

  „Nakon toga, lokalne samouprave će biti u obavezi da raspisuju javne pozive za izvođače radova i javne pozive za prijave građana“, objašnjavaju iz Ministarstva rudarstva i energetike za BIZLife portal.

  Planirano je da se nakon formiranja Uprave, za početak pokrene pilot projekat kako bismo pratili i evaluirali trenutno planirani mehanizam rada, a rezultati će biti iskorišćeni u svrhu pripreme što jednostavnijih procedura i postupaka, po građane, dodaju.

  Navode da će građanima kroz Upravu, omogućiti da dobiju novac za zamenu prozora i vrata.

  Koji iznos će biti moguće dobiti?

  Kada je reč o visini iznosa, subvencije Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti iznosiće 25 odsto, a isto toliko će finansirati jedinice lokalne samouprave. Predviđeno je učešće građana bude u iznosu od 50 procenata.

  U okviru pilot projekta, jedinica lokalne samouprave će raspisati javni poziv za prijavu pojedinačnih projekata građana ili stambenih zajednica za energetsku sanaciju.

  Subvencije-za-zamenu-stolarije

  Subvencije za zamenu stolarije – Prijave kreću od juna

  U ovom momentu se razvija model javnog poziva, a očekuje se da će prijavu za subvencije za zamenu stolarije biti moguće predati i elektronskim putem.

  U ministarstvu kažu da će poslovi Uprave biti pre svega usmereni na finansiranje energetske efikasnosti i na podsticanje podizanja svesti o značaju i primeni mera energetske efikasnosti u svim relevantnim oblicima od informisanja do obrazovanja, praćenje realizacije podsticanih aktivnosti i ostvarenih ušteda energije i smanjenje emisija SO2, kao i efekata podsticaja, ali i na učestvovanje i u drugim aktivnostima Ministarstva vezanim za unapređenje energetske efikasnosti.

  Predložena Uprava bi se formirala kao posebno pravno lice, u sastavu Ministarstva, umesto Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti. Fond je namenjen korišćenju svim građanima i za sredstva će moći da konkurišu svi građani, ravnopravno, navode u Ministarstvu.

  Kada će početi prijem zahteva za subvencije za zamenu stolarije?

  Subvencije-za-zamenu-stolarije

  Nakon poziva u junu, građani će moći da se prijave. Trebalo bi da najpre naprave premer i predračun radova koji su potrebni od strane preduzeća koji se bave ugradnjom prozora, termoizolacije…

  Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu, onda se izlazi na teren, u domaćinstva i nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne finansiranje tih radova, objasnio je proceduru Lakićević.

  Napominje da će moći da se prijave svi građani koji za tim imaju potrebu.

  “Ako imamo stan od 50 kvadrata zamena prozora bi koštala recimo 100.000 dinara, od čega bi 50.000 dinara obezbedila država, a pola građani. Ako građani imaju nešto složeniju situaciju, u tom slučaju zamena izolacija na fasadama, krovova, kotlova, grejnih sistema, red veličina je 300.000 dinara, isto ide na pedeset posto građani, pola država”, naveo je preciznije računicu državni sekretar.

  Ko ugradi solarne panele – niži računi za struju

  Kada je reč o ciljevima unapređenja i podsticanja energetske efikasnosti, najavljeno je da će se, u sklopu zakonske regulative građanima koji odluče da instaliraju solarne panele, bez obzira na to da li žive u kući ili stanu, umanjivati računi za struju.

  Važna novina u setu zakona iz oblasti energetike i rudarstva koji se nalazi u skupštinskoj proceduri jeste mogućnost da postavljanjem solarnih panela na krovovima kuća i stambenih zgrada građani budu ne samo potrošači, nego i proizvođači energije (kupci-proizvođači) i da zahvaljujući energiji koju sami proizvode umanje i svoj račun, ističu u Ministarstvu.

  „Uzmimo kao primer da prosečno domaćinstvo potroši oko 450 kWh električne energije mesečno, a da solarni panel od 3 kW u proseku mesečno proizvede od 250 do 300 kWh električne energije (u zavisnosti od područja, položaja krovova i doba godine). Cena solarnih panela je u stalnom padu i trenutno je moguća ugradnja ovakvih panela za iznos od 2.500 do 3.000 evra. Na prosečni mesečni račun od oko 3.000 dinara, to znači da je za otplatu investicije potrebno od osam do 10 godina“, objašnjavaju u Ministarstvu za BIZLIfe portal.

  Novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji je prvi poseban zakon u ovoj oblasti, omogućiće da procedura za postavljanje solarnih panela bude mnogo jednostavnija.

  Prvi korak je da se uradi tehnička dokumentacija sa opisom radova. Drugi korak je dobijanje rešenja o odobrenju izvođenja radova, za koji je potrebno manje uslova i dokumenata nego za standardnu građevinsku dovolu, a treći korak je sama ugradnja panela, kao i dvosmernog brojila, nakon čega se zaključuje ugovor sa Elektrodistribucijom Srbije i sa snabdevačem.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pexels, Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Radmila

   Trebali bi gradjani pre prijavljivanja i podnosenje zahteva za stolariju da budu obavesteni koja ce cena biti.

  • BISERKA

   DRAGO MI JE STO CE SE DRZAVA POBRINUTI ZA ENERGETSKU STABILNOST GRADJANA JER OVE SUNVEKCIJE OD PEDESET POSTO CE MNOGO ZNACITI POZDRAV

  • BISERKA

   DALI OVO MOZE ZNACITI I PRIJAVU ODNOSNO DA NAS OBAVESTITE O PRIJAVLJIVANJU NA KONKURS GRADJANA ZA UGRAS DNJU STOLARIJE VRATA I PROZORE UNAPRED HVALA

  • BISERKA

   SAMO ME ZANIMA KOME MI BEOGRADJANI KOJI PRIPADAMO OPSTINI LAZAREVAC KOME SE TREBA PRIJAVITI KOJOJ LOKALNOJ SAMOUPRAVI POZDRAV URADICEMO TO ELEKTRONSKIM PUTEM OK CAO

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE