Sudbina studenata zavisiće od VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sudbina studenata zavisiće od VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

  U Rusiji će ubuduće status studenata zavisiti od sistema veštačke inteligencije, saopštio je direktor Centra EDCrunch University pri Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu MISIS u Rusiji, Nurlan Kijasov.

  Prema njegovim rečima, na osnovu podataka koji će biti dobijeni digitalnim praćenjem studenta, sistem će ocenjivati njihov rad, aktivnost na predavanjima, društveni život i ponašanje.

  Nakon analiziranja dobijenih informacija rukovodstvo univerziteta će odlučivati kako da postupa sa studentom — da ga nagradi ili podstakne na rad, posavetuje da pohađa dodatne kurseve, da ga aktivnije proverava na predavanjima, upozori na neprimereno ponašanje ili da ga izbaci sa fakulteta.

  Kako je istakao Kijasov, uz pomoć veštačke inteligencije eliminisaće se pristrasnost nastavnika.

  Sistem će se testirati na nekoliko odabranih univerziteta, a očekuje se da će njegova primena početi već ove godine. Do 2021. godine će se na pojedinim univerzitetima primenjivati eksperimentalni prototipi.

  Kijasov tvrdi da preporuke veštačke inteligencije neće biti obavezujuće, a konačnu odluku o sudbini studenta donosiće dekanat.

  Prema podacima Ministarstva prosvete, prošle godine je sa univerziteta u Rusiji izbačeno 16,8 odsto studenata. Stručnjaci smatraju da će uvođenje veštačke inteligencije smanjiti taj pokazatelj na deset odsto.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE