SUĐENJE VEKA u Francuskoj: Na optuženičkoj klupi farmaceutska kompanija - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  SUĐENJE VEKA u Francuskoj: Na optuženičkoj klupi farmaceutska kompanija

  U Francuskoj počinje suđenje za jedan od najvećih zdravstvenih skandala u ovoj zemlji oko tableta za mršavljenje za koje se veruje da su ubile oko 2.000 ljudi, a mnogima prouzrokovale doživotna oštećenja.

  Na optuženičkoj klupi nalazi se Servije, jedna od najvećih i najmoćnijih privatnih laboratorija, koja je optužena za prikrivanje nuspojava nekad široko rasprostranjenog leka medijator.

  Osim farmaceutske kompanije, na optuženičkoj klupi naći će se i francuska državna regulatorna agencija, koja se tereti da nije dovoljno učinila kako bi se sprečila smrt i trajna oštećenja pacijenata.

  Lek medijator se prepisivao dijabetičarima i ženama koje su želele da smršaju, jer je smanjivao apetit.

  U periodu između 1976. i 2009. godine lek je prepisan za oko pet miliona ljudi, iako se sumnjalo da izaziva srčane smetnje i smetnje na plućima.

  Ministarstvo zdravlja otkrilo je da je najmanje 500 ljudi koji su uzimali mediator umrlo zbog problema sa srčanim zaliscima u Francuskoj, a prema nekim drugim procenama doktora smatra se da je reč o oko 2000 ljudi. Mnogi koji su koristili ove tablete i danas žive sa srčanim smetnjama.

  Advokati oštećenih tvrde da je Servije namerno obmanjivao pacijente, a vlasti nisu reagovale. Proizvođač lekova je optužen da je time zaradio najmanje milijardu evra, a da je znao za nuspojave leka.

  Ovaj skandal potresa Francusku već više od jedne decenije i izazvao je političku raspravu o regulaciji lekova i lobističkoj moći farmaceutskih kompanija u Francuskoj, koja je jedna od zemalja Evrope gde se lekovi najviše koriste.

  Na optuženičkoj klupi naći će se 21 osoba, a s druge strane više od 2.600 oštećenih. Predviđa se da će suđenje trajati šest meseci, kao jedno od najvećih u poslednjih nekoliko decenija.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE