Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Sukob mađarskog premijera i milijardera

Svađa mađarskog premijera Viktora Orbana s milijarderom Džordžom Sorošem sve se više zaoštrava. Izrazi kojim se sad njih dvojca “časte” ne čuju se često u javnom dijalogu.

Na Soroševu provokaciju da stvara mafijašku državu usred Evrope, Orban je odgovorio: “Jedina mreža koja posluje kao mafija u Mađarskoj je Soroševa.”

Sukob se rasplamsao pošto je parlament usvojio odluke koje primoravaju Centralnoevropski univerzitet, čiji je osnivač Soroš, da napusti Budimpeštu. Soroš, inače rođen u Mađarskoj, tvrdi da Orban ugrožava slobode, uključujući i akademske.

Soroš je u Briselu govorio o novom mađarskom zakonu koji ugrožava opstanak univerziteta.
Viktor_Orban_BetaAP.jpgOrban, koji Soroša smatra ideološkim rivalom, izjavio je da njegov univerzitet u Budimpešti, osnovan 1991. godine, “vara” i da ima nepravednu prednost u odnosu na mađarske univerzitete, jer su njegove diplome prihvaćene i u Mađarskoj i u SAD.

Soroševa mreža i njegove agencije su značajan i netransparentan sastavni deo javnog života u Mađarskoj, rekao je Orban. Ističe da nastoji da zaštiti svoju državu od negativnog stranog uticaja.

Soroš, s druge strane, tvrdi da je na delu najnoviji napad na demokratiju lidera koji otvoreno kaže da gradi netrpeljivu državu.

Njihovu svađu prate demonstracije podrške Sorošu i njegovom Centralnoevropskom univerzitetu koji pohađa 1.400 studenata iz 108 zemalja. U tim protestima učestvuje i po desetak hiljada ljudi.

Orban je, takođe, optužio ovog milijardera da finansira nevladine organizacije koje su “mreže koje funkcionišu kao agenti”, da bi podstakao svoju politiku u okviru koje promoviše migracije u Evropi i Mađarskoj. Komentarišući najnovije Soroševo briselsko istupanje, Orban je kazao da je politika ovog investitora elitistička i antidemokratska.

Izvor: Novosti

Foto: BetaAP/Bela Szandelszky

What's your reaction?

Komentari

  • Aleksandar

    Soroš se agresivno kladio protiv NYSE indeksa po izboru Trampa za predsednika SAD. Od tada su indeksi porasli preko 10%. Pitanje je koliko mu je para ostalo i da li je jos uvek milijarder.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE