Šumadija u suficitu 300 miliona evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šumadija u suficitu 300 miliona evra

  Privreda Šumadije i Pomoravlja prošle godine je izvezla proizvode za 1, 56 milijardi, a zabeležila uvoz od 1,27 milijardi i tako ostvarila spoljnotrgovinski suficit vredan 295 miliona evra.

  Ipak, zbog pada plasmana Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu, prošlogodišnji obim spoljnotrgovinske razmene nešto je manji no ranijih godina.

  Ovdašnje kompanije su najviše izvozile u zemlje EU, konkretno u Italiju, Slovačku, Nemačku, i Češku, kao i u države u regionu, pre svega u Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno su i najviše uvozila iz EU, odnosno iz Italije, Nemačke i Poljske, kao i iz Južne Koreje.

  Na listi izvoznih proizvoda i dalje prednjači automobili i delovi za ugradnju u putnička i ostala drumska vozila, zatim proizvodi od plastike, te gvožđa i čelika, kao i nameštaj, delovi šinskih vozila i drugi.

  Najveći izvoznici i dalje su kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija, fabrika Jura u Rači, proizvođač delova od plastike za građevinarstvo Peštan iz Aranđelovca, kragujevački proizvođač nameštaja Forma Ideale.

  Među značajnim izvoznicima su i Simensova fabrika za proizvodnju pozicija za šinska vozila, zatim Zastavina fabrika oruža, a sve bolju trgovinsku razmenu sa svetom ima Zastava kovačnica, najstarija i najveća fabrika otkovaka na Balkanu.

  U Regionalnoj PK procenjuju da najveći potencijal za privredni rast imaju kompanije koje posluju u okviru novog industrijsko-tehnološkog kompleksa “Majnd park” u zoni “Sobovica – Lužnice”, u kojoj za sada posluju Simensova fabrika za vagone i lane otvoreno preduzeće Milanović grupe koje takođe proizvodi pozicije za šinska vozila.

  Narednog meseca u Majnd parku bi trebalo da bude otvorena još jedna firma Milanović grupe, dok je za juli najavljeno otvaranje Simensove fabrike za proizvodnju tramvaja za svetska tržišta.

  Izvor: Danas

  Foto: printskrin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE