SUNOVRAT: U Kini pad industrijske proizvodnje 13,5 odsto, najviše za 30 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SUNOVRAT: U Kini pad industrijske proizvodnje 13,5 odsto, najviše za 30 godina

  Kina je objavila danas niz loših indikatora za januar i februar, a kao posledica pandemije COVID-19, industrijska proizvodnja je pala prvi put u gotovo 30 godina dok se prodaja na malo sunovratila.

  Industrijska proizvodnja je pala 13,5 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na porast od 6,9 odsto u decembru. Prodaja na malo koja odražava potrošnju na gubitku je 20,5 odsto u odnosu na prva dva meseca 2019. godine, javio je Nacionalni biro za statistiku.

  “Epidemija novog korona virusa je narušila ekonomsku aktivnost u prva dva meseca ove godine”, saopštio je nacionalni biro za statistiku, dodajući da su opšte gledano kratkoročne posledice savladive.

  Rezultati su međutim mnogo gori nego što su predviđali analitičari, na primer finansijske agencije Blumberg. Oni su očekivali pad industrijske proizvodnje od samo tri odsto a maloprodaje od četiri odsto.

  Pokazatelji su objavljeni u vreme kada se Kina bori protiv novog korona virusa i kada je kineska privreda praktično paralizovana merama koje je Peking preduzeo za borbu protiv epidemije.

  Da bi podržala prviredu kineska centralna banka objavila je smanjenje obaveznog procenta koje banke moraju da drže u rezervi srazmerno između pola procentnih poena do jednog procentnog poena.

  Time bi moglo da se oslobodi 550 milijardi juana (70,6 milijardi evra). Centralna banka želi tako da podstakne komercijalne banke da daju veće zajmove firmama da bi se podržala realna privreda.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE