SUPER MAME otkrivaju ključ balansa posao-porodica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SUPER MAME otkrivaju ključ balansa posao-porodica

  Poslovne žene koje su uz to i majke teško izlaze na kraj sa svim obavezama koje ih svakodnevno okružuju. Neke od tih super-mama koje uspevaju da postignu sve, a pritom su veoma uspešne na više frontova podelile su svoja iskustva za ’mbg’.

  Evo šta one savetuju:

  Neka vaša deca vide vaš uticaj na svet i širu sliku. Deca nisu glupa, zato im objasnite tačno šta radite i zašto. Ukoliko vam se čini da mnogo oduzimate svojoj deci svojim odsustvom i da ona to ne razumeju u potpunosti, potrudite se da im objasnite sve. Kako svet funkcioniše, zašto morate da radite, zašto ste se opredelili baš za taj posao, zbog čega vas to čini srećnim, kako doprinosite svetu na taj način, zašto ste potrebni i drugima, a ne samo njima…

  Ne treba baš u potpunosti da razdvojite život i posao. Setite se koliko ste puta išli na posao kod roditelja i kako je to uticalo na vas.

  Pustite ih da vide koliko se trudite. Često smo prezaštitnički orijentisani prema deci, a to nije uvek dobro. Oni treba da vide kako stvari u životu stoje kako bi kasnije i sami znali kako da se postave i šta sve mogu da očekuju od života. Zataškavajući sve teške stvari u životu činite ih nespremnim. Neka vaša deca vide kako vam je nekad teško i koliko se trudite. Ona će to da poštuju i trudiće se da vam pomognu i imaju razumevanja, koliko god da su mali.

  Objasnite im poslovanje. Neki poslovi se obavljaju od 9 do 5, neki su frilens i podrazumevaju da ste kod kuće ceo dan, neki su kombinacija fiksnog i kliznog radnog vremena… Objasnite deci kako stvari funkcionišu i zašto ponekad i posle posla morate da odgovarate na mejlove. Budite direktni. Uporedite to sa tim da oni i posle škole imaju obaveze oko iste kod kuće.

  Delite sa njima svoje nacrte i ideje koje će postati vodilja za unapređenje njihovih veština jednoga dana. Nema potreba da decu toliko distancirate od svog posla da samu činjenicu poslovanja počinju da doživljavaju kao nešto negativno. Nije loše da ih povedete na neku večeru sa kolegama van posla takođe. Neka primete šta radite i na koji način. Te stvari će edukativno uticati na njih i jednoga dana, pri građenju svojih veština imaće dobru osnovu. ’Ne bežanje’ od posla pred decom može biti veoma poučno za njih.

  [preporucene_vesti ids=”253711, 241322, 88302″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE