Švajcarci finansijski pobednici Svetskog prventsva u fudbalu i Olimpijskih igara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Švajcarci finansijski pobednici Svetskog prventsva u fudbalu i Olimpijskih igara

  Švajcarska je garantovani pobednik ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, bez obzira na to ko osvoji sam trofej.

  Pošto je domaćin vladajućim sportskim telima kao što su FIFA, UEFA i Međunarodni olimpijski komitet, švajcarska ekonomija dobija podsticaj svake dve godine kada se održavaju veliki sportski događaji, bez obzira na rezultat švajcarskih sportskih ekipa ili na to gde se održava samo takmičenje. To se dešava zbog začkoljice u međunarodnoj metodologiji računanja BDP-a koja nalaže da se prihodi od takvih takmičenja „pišu“ zemlji u kojoj se nalaze tela koje ih organizuju.

  Tokom godina u kojima padaju takmičenja kao što su Svetsko prvenstvo u fudbalu ili Olimpijske igre, stopa godišnjeg rasta BDP-a je viša za između 0,1 i 0,2 procenta, po računici švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove. Do negativnog uticaja na rast švajcarskog BDP-a dolazi u godinama kada velikih događaja nema.

  Sedište fudbalskog međunarodnog vladajućeg tela se nalazi u Cirihu, a sedište UEFA-e, evropskog pandana FIFA-e, se nalazi u Nijonu, na obali Ženevskog jezera. Uprava Međunarodnog olimpijskog komiteta se nalazi u Lozani.

  Tako da, čak i da trofej ovog leta ode u Nemačku ili Brazil, Švajcarci mogu biti spokojni. Ako ništa drugo, novac od licenciranja „po definiciji pripada švajcarskoj privrednoj aktivnosti“, po rečima Ronalda Inderganda, šefa privredne analitike u SECO.

  Izvor: Blumberg

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE