Švajcarski program nastavlja da pomaže građanima i lokalnim samoupravama u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Švajcarski program nastavlja da pomaže građanima i lokalnim samoupravama u Srbiji

  Program švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu” kofinansiranja 21 opštine u Srbiji za projekte koji se tiču uključivanja gradjana u odlučivanje o trošenju sredstava prikupljenih kroz poreze na imovinu se nastavlja, saopšteno je danas.

  U skladu sa trenutnim okolnostima, epidemiološkom situacijom i proglašenjem vanrednog stanja plan sprovođdjnja podrške biće delimično izmenjen. Fond od 16,5 miliona dinara namenjen za projekte koje lokalne samouprave u dogovoru sa gradjanima predlože dostupan je opštinama čim one same kažu da su spremne i da ga koriste”, navodi se u saopštenju švajcarskog programa.

  „Znamo da su prioriteti sada drugačiji za sve nas. Ali, nakon ovoga, život treba nastaviti tamo gde je stao. Naš predlog za opštine sa kojima radimo je da gradjane u ovakvoj situaciji uključe u proces donošenja opštinskih odluka drugačije nego što su zamislili. Mogu to da rade elektronskim putem, preko društvenih mreža, internet stranice opštine, direktnom telefonskom vezom.Mi ćemo podržati i pružiti pomoć opštinama da pronadju najbolji mogući način u ovoj situaciji”, rekao je stručnjak naprogramu Branisav Milić.

  On je dodao da su predlozi koje su opštine dostavile podeljene u tri grupe – izrada gradjanskog vodiča za budžet i budžetskog portala, zatim podrška projektima za društvenu i polnu ravnopravnost kao i podrška za posebne projekte za koje gradjani dostave svoje predloge.

  „Najveći broj opština, njih 13, odlučilo se za podršku projektima za koje gradjani dostave svoje predloge. Najviše novca, 10 miliona dinara, za projekte koje predlože gradjani, izdvojiće Užice. Na taj iznos novca, program će gradu Užicu donirati još tri miliona dinara. U istom odnosu podržaćemo i preostale opštine”, objasnio je Milić.

  Dosadašnji plan je bio da se svi projekti završe do kraja ove godine, ali ako bude bilo potrebe, moguća su i manja odlaganja, navodi se u saopštenju.

  Za učešće u programu prijavile su se opštine Trstenik, Svilajnac, Bor, Batočina, Rača, Užice, Mali Zvornik, Sombor, Topola, Ljubovija, Apatin, Rekovac, Kula, Nova Varoš, Ćuprija, Bač, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Pirot, Vranje i Bojnik.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE