Svaka TREĆA osoba na Internetu je DETE - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Svaka TREĆA osoba na Internetu je DETE

  Trećina internet korisnika su deca, a najčešći izazovi sa kojima su izloženi su prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, saopštila je digitalna agencija Namics, povodom Dana za bezbedniji internet.

  Istraživanje UNICEF “Bezbedan internet za celu porodicu” pokazalo je da manje od 10 odsto dece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine”, istakao je predstavnik Namicsa Filip Gort, navedeno je u saopštenju.

  Kako je ocenjeno, zbog uzrasta u kom se susreću sa novim tehnologijama, današnja deca se smatraju “digitalnim domorocima” (eng. digital natives). Ovaj termin koristi se za osobe koje odrastaju u digitalnoj eri i koji se razlikuju od onih koji su se sa modernim tehnologijama upoznali tek u odraslom dobu.

  “Najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara, a ako samo uzmemo za primer da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, jasno je da digitalna tehnologija oblikuje načine na koji deca komuniciraju i na koji se druže”, naveo je Gort.

  On je dodao da je zato važno da deca imaju dovoljno znanja o internetu i izazovima modernog doba. Podsetio je i da su deca koja nemaju pristup internetu mahom iz nerazvijenih i siromašnih područja.

  “U modernom svetu, nemogućnost korišćenja interneta, samo produbljuje razlike, jer nisu svi u prilici da pristupe istim obrazovnim sadržajima, niti da koriste prednosti mobilnosti prilikom zapošljavanja”, kazao je Gort.

  U Namicsu smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svesti o internetu, bezbednosti u onlajn sferi, kao i širenju digitalne pismenosti.

  Dan za bezbedniji internet je kampanja započeta 2004. godine koja obuhvata najrazličitije teme od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

  Cilj Dana za bezbedniji internet, koji se u utorak obeležava pod sloganom “Zajedno za bolji internet”, jeste da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE