Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Svaki drugi STRANI radnik u Hrvatskoj dolazi iz SRBIJE

U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu, dok su sezonci najviše angažovani u turizmu i ugostiteljstvu.

“Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Srbije su najviše zaposleni kao građevinski radnici, pomoćni građevinski radnici, bravari, tesari, monteri, odnosno vozači autobusa i teretnih vozila”, saopštili su iz hrvatskoga MUP za portal Infostud.

Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podeljenih u 16 privrednih delatnosti. U brojkama, godišnje u Hrvatskoj može raditi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku.

“Dakle, trenutno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije”, navodi se u tekstu portala.

Prema podacima MUP Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na poslovima pomoćnih radnika u turizmu, konobara, kuvara i turističkih animatora.

Državljani Srbije u Hrvatskoj mogu raditi na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Za one koji poseduju hrvatski pasoš ovo ne važi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom “Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000”.

Hrvatska u demografskom “minusu” 13.000

Prema zvaničnoj statistici, iz Hrvatske se prošle godine odselilo gotovo 40.000 ljudi, a u nju se u isto vreme doselilo nešto više od 26.000.

Kada se podvuče crta, Hrvatska je na planu migracija prošlu godinu zaključila s demografskim minusom većim od 13.000 ljudi. To su novi podaci državne statistike, prema kojima je trend masovnog iseljavanja iz zemlje nastavljen i prošle godine.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE