Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

„Svaki kilovat iz domaćih resursa je ZLATAN“ – obeleženo 29 godina HE „Pirot“

Svaki kilovat-sat električne energije proizveden iz domaćih resursa je zlatan i zato je HE „Pirot“ sa više od tri milijarde kWh proizvedenih tokom 29 godina važna za „Elektroprivredu Srbije“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS u Pirotu.

Na obeležavanju 29 godina od prve sinhronizacije HE „Pirot“ na mrežu Grčić je rekao da je EPS u tu hidroelektranu od 2013. godine do sada uložio oko 250 miliona dinara, dok su za ovu godinu planirana ulaganja od gotovo milion evra

„Ne samo ovu hidroelektranu, već obnavljamo svaku hidroelektranu širom Srbije. Uspeli smo da pokrenemo projekte koji su bili zakočeni i tako ćemo na kraju 2020. godine moći da kažemo da je HE Đerdap kao nov. Pored toga zahvaljujući razumevanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisali smo sporazum sa Rusima i odmah 2021. godine krećemo u rekonstrukciju Đerdapa 2“, istakao je Grčić.

On je dodao da EPS brine o svakom korisniku, bez obzira da li se radi o domaćinstvu ili privredniku.

„U pirotskom kraju uložili smo nešto manje od tri miliona evra u distributivnu mrežu. S obzirom da se pirotski kraj razvija i da postoji ozbiljno interesovanje investitora EPS će obezbediti infrastrukturu i stabilno snabdevanje električnom energijom. I ovo što radimo u pirotskom kraju radimo u bukvalno svakom delu Srbije. Svaki i najudaljeniji kraj imaće rekonstruisanu mrežu“, rekao je Grčić.

Pored toga što EPS ima obavezu da sačuva i obnovi proizvodne kapacitete koje su gradile prethodne generacije, radi se i na proširenju proizvodnje.

„Zbog toga gradimo treći blok u Kostolcu B i taj posao je uveliko odmakao. Očekujem da će relativno brzo početi i izgradnja novog bloka Kolubara B u Kaleniću. Potpuno smo svesni da će nekim malim termo blokovima za nekoliko godina proći vek trajanja, zbog toga ćemo imati nove blokove većeg kapaciteta. Na pragu smo i početka gradnje vetroparka u Kostolcu. Energija jeste ono što je neophodno za budućnost, mi smo tu da uradimo sve što možemo“, rekao je Grčić.

HE „Pirot“ je vršna hidroelektrana sa dva agregata snage po 40 MW i veoma važna tačka u udelu od oko 30 procenata električne energije koju EPS proizvodi iz obnovljivih izvora.

Izvor: BIZLife

Foto: EPS

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE