Svako četvrto dete u Srbiji rođeno VANBRAČNO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svako četvrto dete u Srbiji rođeno VANBRAČNO

  Tokom 2018. godine procenat dece koja su rođena izvan braka u Srbiji iznosio je 26,8 odsto, što je značajno više u odnosu na 2000. godinu kada je taj procenat iznosio 20,7 odsto, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku (EUROSTAT).

  Prema njihovim podacima, u Evropskoj uniji procenat vanbračno rođene dece u 2018. godini iznosi 42 odsto, što je za 17 procenata više nego 2000. godine.

  Naspram tradicionalnog modela porodice, gde se deca rađaju u braku, poslednjih godina sve češće dolazi do novih obrazaca stvaranja porodice, tako da se deca rađaju u vezama, vanbračnim zajednicama i jednoroditeljskim porodicama.

  U čak osam država članica EU više dece je rođeno izvan nego u braku. U Bugarskoj, Sloveniji, Portugalu, Švedskoj, Danskoj, Estoniji i Holandiji procenat vanbračno rođene dece je veći od 50 odsto slučajeva, dok je najveći procenat zabeležen u Francuskoj i iznosi 60 odsto.

  Na suprotnom kraju spektra nalaze se Grčka, Hrvatska, Litvanija i Češka, u kojima i dalje prevladava tradicionalno shvatanje porodice, te procenat dece rođene u braku iznosi više od 70 odsto.

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE