Sve češće kupujemo preko interneta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve češće kupujemo preko interneta

  Promet u e-trgovini u Srbiji iznosio je prošle godine godine 319 miliona dolara, a očekuje se da će u ovoj doći do cifre od 354 milona dolara.

  Ukupan promet e-trgovine u svetu iznosi 1,8 biliona dolara, a u 2019. se pređviđa da će biti nešto više od dva biliona dolara.

  Najveće učešće u ovoj trgovini imaju Kina i Amerika, zatim Velika Britanija, Japan i Nemačka, a najveći svetski igrači na ovom polju su kompanije Amazon, ebay i Alibaba.

  “Kad je u pitanju e-trgovina kod nas, u tom segmentu kaskamo za Evropom, u grupi smo sa Bugarskom, Crnom Gorom, Kiprom”, kaže Sanja Mrdović iz Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije, učesnica radionice “Da posao klikne”.

  U poslednje vreme, kaže, popravlja se situacija, ali i dalje postoje ključne prepreke kao što su nepoverenje korisnika, cena dostave, plaćanje carine ili PDV-a za robu iz inostranstva, vreme isporuke…

  Podaci kažu da 49 odsto korisnika interneta u Srbiji nikada nije kupovalo onlajn. Takođe, brojke kažu da 82 odsto preduzeća ima svoj veb sajt, 23 procenata je primilo porudžbine preko interneta, a 40 odsto preduzeća je naručivalo putem interneta.

  Korisnici e-trgovine, njih 89 odsto radi taj proces preko računara, a samo četiri odsto putem mobilnog telefona.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE