Sve što treba da znate ako IMATE KREDIT i planirate da KORISTITE MORATORIJUM

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve što treba da znate ako IMATE KREDIT i planirate da KORISTITE MORATORIJUM

  Novi dvomesečni moratorijum, prema usvojenim propisima Narodne banke Srbije, ponovo omogućava svim dužnicima zastoj u otplati kredita, ali nije obavezan.

  Posle tromesečne pauze za april, maj i jun, sada se nudi opcija rasterećenja od mesečnih dugova i za avgust, septembar, kao i za julske rate koje još nisu stigle. Biće omogućen dužnicima koji to budu želeli, odnosno koji ga ne budu odbili, nezavisno od ranije odobrenih olakšica. Čak i pojedinci kojima su banke posle isteka prvog moratorijuma izašle u susret i dodatno odložile rate mogu da koriste i novu povlasticu.

  U skladu sa Odlukom, banke su dužne da obaveštenja o ponudi novog moratorijuma objave na svojim internet adresama u naredna tri dana. Do 10. avgusta svi koji ne žele zastoj, moraju da ga odbiju telefonom, mejlom, ili lično. A oni koji to ne urade, prve rate platiće tek od 1. oktobra, pišu Večernje novosti.

  Ključni razlog za negodovanje građana o moratorijumu su uvećane rate nakon njegovog završetka, pišu Večernje novosti.

  Bankari naglašavaju da se po isteku moratorijuma redovna kamata, obračunata tokom njega, ravnomerno raspoređuje na period otplate kredita, a otplata se produžava za period trajanja moratorijuma. Banke su u obavezi da u naredna tri dana na internetu prikažu reprezentativni primer kredita pre i nakon prestanka moratorijuma, do kraja perioda otplate.

  Na primeru gotovinskog kredita koji je odobren u iznosu od 1.450.000 dinara sa rokom dospeća od osam godina, s kamatnom stopom od osam i po odsto godišnje i koji se nalazi u drugoj godini otplate kredita, po isteku dvomesečnog moratorijuma otplata će biti produžena za dva meseca. Mesečne obaveze bi porasle za oko 200 dinara do kraja otplate, narednih šest godina. Mesečna rata pre moratorijuma iznosila je 20.900 dinara, a nakon njega 21.100 dinara, piše list.

  Pauza za minus

  I građani koji imaju dozvoljeni minus a ne žele odlaganje plaćanja kamate trebalo bi da se jave i da odbiju pauzu.

  https://www.bizlife.rs/biznis/banke/nbs-odobren-novi-dvomesecni-moaratorijum-na-otplatu-kredita/

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE